Energiebalans en je bankrekening

Yin YangVanuit de Chinese filosofie wordt alles bezien vanuit energiebalans zoals yin en yang, universele natuurwetten zoals wu xing of 5 bewegingen, en systemen. Zo ook de lichamelijke gesteldheid. Belangrijk is altijd te kijken naar een  te veel of te kort aan iets. Je kunt daarbij bijvoorbeeld  denken aan bloed en lichaamsvloeistoffen en hitte of koude. Kan alles goed doorstromen of zijn er blokkades en waar zijn die. Wat is de directe oorzaak en de onderliggende oorzaak van een verstoring en in welk systeem of systemen vindt dit plaats.

Verstoring kan worden veroorzaakt door onder andere weersinvloeden die op dat moment sterker zijn dan je eigen energie of weerstand, een te uitbundige lifestyle, te weinig of verkeerde voeding, trauma, emoties et cetera. In dit kader kan het natuurlijk zo zijn dat je emotioneel wordt bij het zien van je bankafschrift, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Alhoewel dit voor steeds meer mensen wel het geval is.

Als ik het over je bankrekening heb in dit kader, heb ik het over je ‘betaalrekening’ zijnde aan de ene kant de hoeveelheid energie of brandstof die je elke dag binnen krijgt in de vorm van voeding, vocht en zuurstof. Dit wordt in je lichaam omgezet in verschillende soorten brandstof waardoor je lichaam kan functioneren. En aan de andere kant de hoeveelheid brandstof die je gebruikt. Je lifestyle in je dagelijkse leven, rust, slaap, inspanning, werk, sport en voedingsgewoontes kunnen dusdanig van aard zijn dat je onder de streep van plus en min in het gunstige geval iets over houdt. So far so good.

Daarnaast heb je nog je spaarrekening. Dit is de levensenergie die je bij je geboorte van je ouders mee krijgt. De een heeft hele gezonde ouders of komt uit een sterk geslacht en krijgt veel mee. De ander krijgt wat minder mee. Dit bepaalt ook in grote mate – niet helemaal-  je weerbaarheid en gezondheid in de rest van je leven.

De eerste, pakweg 20 tot 30 jaar van ons leven hebben de meesten van ons voldoende aan wat we meegekregen hebben op onze spaarrekening,  en de balans tussen  ‘inkomsten en uitgaven’ is goed. Als we in balans leven kun je heel lang gezond leven.

De problemen starten als je meer energie verbruikt dan dat je binnen krijgt. Dit kan door te veel inspanning, werk, sport, emotionele problemen, tegenover te weinig rust, slaap, balans in je leven. Als je altijd ‘aan staat’ dan jas je je energie er snel doorheen. Bij onvoldoende gezonde voeding, ontspanning, en emotionele balans kan de kwaliteit van je spijsvertering achteruit gaan. Door brandstoftekort gaat de kwaliteit van je organen en weefsels achteruit. En zie daar, een negatief spiraal van degeneratie. Ondertussen ga je ‘van je spaarrekening leven’. Faillissement in de vorm van een burnout ligt op de loer als je dit niet stel bijstuurt. Maar soms is er korte tijd een disbalans in een systeem en kan koude, vocht of een andere ziekmaker het lichaam binnen dringen.

Ik zie ze dagelijks. Mensen die na hun 30ste jaar merken dat ze niet meer wegkomen met de lifestyle die ze tot dus ver hebben geleefd. Allerlei soorten klachten van stijve spieren en gewrichten, lichamelijke pijnklachten, allergieën, hoofdpijn , stress, slapeloosheid, spijsverteringsklachten, problemen met de urinewegen, PMS, menstruatieklachten, opvliegers, nachtzweet. Maar soms ontstaan er ernstiger, chronische en degeneratieve ziektes.

Wat Traditional Chinese Medicine TCM betreft geldt net zoals in de westerse geneeskunde, als je er snel bij bent is het in de meeste gevallen betrekkelijk snel te verhelpen. Alhoewel ik steeds meer mensen zie die sneller bij mij terecht komen door bijvoorbeeld mond op mond reclame door dat iemand goed geholpen is, zie ik ook vaak mensen die eerst jaren rondlopen met klachten die steeds erger worden of die steeds meer andere systemen uit balans brengen. Die spaarrekening is in slechte staat en door ook voeding en lifestyle aan te pakken, kan de balans op de betaalrekening weer goed komen.

Soms zijn pijn of ongemakken snel te verhelpen met Dr. Tan acupunctuur en/of TuiNa therapie en in sommige gevallen duurt het wat langer. Meestal wordt eerst de belangrijkste klacht verholpen zoals pijn of slaap en daarna  de onderliggende oorzaak. Regelmatig stoppen mensen de behandelingen als ze zich al wat beter voelen of als de pijn bijna weg is of korte tijd weg is en/of de vergoeding van de verzekeraar op is, en zie ik dat de klacht soms weer terug komt. Ik hoop dat als mensen zich al beter voelen, ze zich realiseren dat het wel handig is om de behandeling af te maken en ook de onderliggende oorzaak aan te pakken, zodat herhaling van de klachten wat minder snel op de loer ligt.