Acupunctuur

Acupunctuur is naast TuiNa– en Kruidentherapie een van de populairste alternatieve geneeswijzen en zeker het bekendste onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het wordt algemeen erkend als een effectieve manier om pijn te verlichten.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft een lijst met ziekten gepubliceerd die met acupunctuur effectief te behandelen zijn. Waaronder Pijnklachten aan nek, rug, ledematen, gewrichtspijn, RSI, fibromyalgie, hoofdpijn, migraine, stress en vermoeidheid, CVS, burnout, slapeloosheid, menstruatieklachten, PMS, menopauzeklachten, allergieën,  huidaandoeningen, hooikoorts, ademhalingsproblemen, maag en darmklachten, blaas- en urinewegklachten, ondersteuning bij kanker neuropathie et cetera. Maar ook Post Corona klachten kunnen worden behandeld.

Het Chinese woord voor acupunctuur is Zhen Jiu. Het betekent zoveel als het inbrengen van naalden en het toepassen van moxatie (warmtebehandeling) op bepaalde punten op de huid om de vitale substanties waaronder Qi te beïnvloeden. Deze punten bevinden zich op, en geven toegang tot meridianen (stroomgebieden) die zich elk op een eigen niveau in het lichaam bevinden en hun eigen traject volgen. Ze zijn verbonden met o.a. een eigen orgaan,  weefsel, vloeistof, emotie en hebben elk op hun eigen manier invloed op Qi. Elk acupunctuurpunt heeft ook een eigen werking.

Hoe ziet een behandeling er uit

Een eerste consult duurt 1,5 uur en bestaat uit een intake en een korte behandeling. Na de intake wordt een Chinese diagnose gesteld, op basis waarvan een behandelplan wordt gemaakt en wordt gekozen voor de te behandelen meridianen en technieken.  De diagnose wordt onder meer gesteld door je polsslag te voelen, je tong te bekijken je huid te bekloppen (palperen) en vragen te stellen.  Om je totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, werk ik met verschillende methoden en geef je voeding- en lifestyleadviezen indien nodig. Afhankelijk van de diagnose wordt de acupunctuurbehandeling met andere geneeswijzen, zoals Oor-acupunctuur, TuiNa, CuppingMoxa, GuaSha of Kruiden gecombineerd.

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van gesteriliseerde, flinterdunne wegwerpnaalden van hoogwaardig roestvrijstaal. De naalden worden meestal  na 30 minuten verwijderd.

Frequentie en duur van de behandelingen
Voor optimaal resultaat is de behandelfrequentie bij pijnklachten in de eerste paar weken meestal 2 keer per week, maar kan in acute gevallen ook 3 keer per week zijn. Daarna volgt een afbouwfase 1 keer per 1, 2, 3 of 4 weken. Een acuut aandoening is vaak sneller verholpen dan een langdurige chronische klacht. Na 5 of 8 behandelingen vindt er een evaluatie plaats.

Bij pijnbehandeling volgens de dr. Tan methode is direct tijdens de behandeling al resultaat te voelen maar is het zaak om eventueel terugkerende pijn voor te zijn. De heftigheid van de pijn of ongemak en het aantal dagen waarna de pijn oploopt, bepaalt de frequentie. Voor een langdurig resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. De resultaten zijn vaak verbluffend.

Wat cliënten vinden van acupunctuur bij HandsOn Qi.

Bel 06-81428280 of mail nu snel voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien wat ik voor je kan betekenen.

Acupunctuur en TuiNa Therapie is voor iedereen toegankelijk, ook zonder verwijzing en wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Andere behandelingen niet.

 

 

Lees ook de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) met betrekking tot privacy bij vastlegging gegevens voor een cliënten dossier.