Algemene voedingsadviezen

Advies voor voeding in zijn algemeenheid

Advies voor voeding in zijn algemeenheid

In de Chinese diëtiek gelden algemene adviezen t.a.v. het nuttigen van voeding

Eet zo veel mogelijk op vaste tijden

Neem de tijd en rust tijdens het eten en vermijd heftige emoties (woede, angst etc.)

Eet volwaardig, natuurlijk zo veel mogelijk vers voedsel (geen geraffineerde producten)

Eet de juiste verhoudingen en voedselcombinaties op de juiste manier bereid.

Kies bij voorkeur groenten en fruit van het seizoen en uit je eigen omgeving en zo nodig aangepast aan je persoonlijke constitutie. Met een regenboog aan kleuren. Liefst van biologische afkomst.

Eet rood en bewerkt vlees met mate, bij voorkeur biologisch of scharrel.

Eet ook 1 of 2 keer per week voedsel uit de zee.

Wat betreft de bereiding van voedsel kan gesteld worden dat het belangrijk is dat er in de meeste gevallen een klein gedeelte van de maaltijd uit vers ongekookt voedsel zou moeten bestaan.

Drank en vast voedsel dient goed gekauwd te worden, zodat er voldoende speeksel vrij komt, waardoor de spijsvertering reeds in de mond start. Een richtlijn zou zijn: 1 hap voedsel = 30 x kauwen. Drink liever niet tijdens het eten maar 20 minuten ervoor of na het eten.

Vermijd een overmaat aan smaken zuur, bitter, zoet, scherp en zout voedsel en laat ze allen evenredig terug komen in je voedsel.

Let er ook op dat je niet te veel verwarmend of verkoelend voedsel tot je neemt en laat neutraal voedsel voldoende terug komen in je dieet. Indien je gezondheid (bijvoorbeeld bij hitte tekens, koude tekens, volte- of leegte tekens, jeugd, zwangerschap, ouderdom) of het seizoen dit vraagt stel dit bij. Dit evt. in overleg met een TCM therapeut.

Supplementen zijn geen vervanging voor voeding. Blijf kritisch, dat geldt ook voor medicijnen.

Eet met mate. Onderzoek naar gezondheid van Japanse bevolkingsgroepen wijst uit dat deze mensen in goede gezondheid hoge leeftijden bereiken. Hun geheim is eten tot je tot 80% vol zit.

COVID en voedingsadviezen