Asperges goud voor je gezondheid

Als het april is, dan zie je ze weer overal, de asperges. Na gelang de temperatuur is de oogsttijd van medio april tot en met juni. Waarom wit goud genoemd? Nogal aan de prijs maar ook zeker om de gezondheidsvoordelen.

Westers gezien is deze groente rijk aan antioxidanten, essentiële mineralen en vetzuren. Zoals vitamines B, C, E en K en mineralen zoals Kalium, Calcium, Magnesium, IJzer, Mangaan, Zink en een beetje Fluor. Bij elkaar goed voor je huid, haar en botten en helpt bloedstolling en een goed  immuunsysteem.

Vanuit de Chinese diëtiek wordt de wortel of ondergrondse deel hiervan verkoelend geclassificeerd, het bovenste deel  is licht verwarmend. De smaak is bitter, zoet en scherp. Het versterkt yin.

De asperge wordt gebruikt bij Damp, Hitte en Damp Hitte syndromen, het voert water af. Ze zet  de nieren aan tot afgifte van water c.q. urine en is goed bij o.a. een blaasontsteking.
De bittere smaak versterkt het  hart en is goed voor hart, bloed  en bloedvaten. Samen met het vocht afdrijvende effect te overwegen bij hoge bloeddruk. En het zuivert het bloed
De zoete smaak versterkt de milt/pancreas en baat de lever omdat, vanuit de 5 elementen theorie,  deze de agressieve lever emoties verzacht zoals woede en ongeduld.
De scherpe smaak versterkt de long. Met name het onderste deel van de asperge en de wortel wordt in de Chinese kruiden geneeskunde gebruikt bij longaandoeningen zoals chronische bronchitis.

Zoals voor alles geldt, overdaad schaadt. Te veel ervan eten irriteert de nieren en bij nieraandoeningen dus geen goed idee. Overleg dan altijd met een therapeut.

Omdat vitamines E en K in vet oplosbare vitamines zijn, is het verstandig om de asperges te eten met bijvoorbeeld gesmolten roomboter. Zie onderstaand recept. Maar ook heerlijk als soep of in een quiche. De groene versie bevat meer vitamines. Dit komt door chlorofyl dat de groene kleur geeft en eigenlijk omgezette zonne-energie is.

Asperges met gesmolten roomboter