Bereiding van voedsel
Vers en onbehandeld/ongekookt voedsel is vitaal en biedt levenskracht, regenereert en beschermt tegen ziekten en degeneratie. Denk daarbij aan natuurlijk voedsel, mechanisch of fermentief veranderd voedsel. Het ruimt zichzelf op.
Behandeld voedsel is dood voedsel. Denk aan verhit, geconserveerd en geprepareerd. Dit dient als vulmiddel en ruimt zichzelf niet op.
Het verhitten van voedsel heeft als functie om het voor te garen. Echter de verschillende technieken hebben invloed op het eten en op je lichaam. Blancheren, stomen en hoge druk koken is ‘koeler’ van aard. Koken, stoven, sauteren is ‘verwarmender’. Wokken met weinig olie, kruiden en met wat water stoven is een mild verwarmende manier van koken.
Bakken braden en frituren is nog warmer en roosteren en barbecueen is het meest ‘heet’
Het is goed om te weten welke bereiding gezond voor je is. Om een gezonde bereidingswijze te bepalen wordt binnen de TCM rekening gehouden met het seizoen maar ook met je persoonlijke constitutie en je (dis-) balans.