Blauwe bessen zijn altijd gezond?

Binnen de Chinese diëtiek heeft deze bes een verkoelend effect en is de smaak zuur en zoet. Deze smaken hebben invloed op de Lever en de Milt/Alvleesklier. Ze hebben een regulerende werking bij damp- en hitte condities en ze verwijderen toxines.  De stof die de blauwe kleur geeft zorgt voor een positieve werking op hart- en bloedvaten. Ze zijn gezond en vallen onder de categorie nutricijnen.

Ze zijn niet altijd gezond voor iedereen. Ieder mens is anders. Door de verkoelende werking moeten mensen met interne koude condities voorzichtig zijn. Blauwe bessen zijn voor hen  ongezond.

Fruit in zijn algemeenheid bevochtigt en biedt het lichaam vloeistoffen waardoor het Yin wordt gevoed en het is goed voor de darmen. De verkoelende werking helpt tegen interne hitte condities en de alkaliserende werking helpt verzuring in het bloed in balans te brengen. Ze leveren voldoende voedingsstoffen om bloed en qi aan te maken. Mensen met hitte, droogte en Yin deficiënties hebben vaak baat bij het eten van voldoende fruit.

Westers gezien heeft het eten van de blauwe bes verschillende gezondheidsvoordelen. Niet in het minst door een hoog gehalte aan vitamines C, B en K en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, fosfor. Omdat deze bes foliumzuur bevat, herstelt het ook DNA. Zo is het goed voor gezonde botten en het regenereert de Lever. Dus goed om te detoxen. Door het extreem hoge gehalte aan antioxidanten zoals polyfenolen heeft het kanker remmende eigenschappen en heeft het een positieve invloed op de hersenfunctie. Door de ontstekingsremmende eigenschappen verbetert het immuunsysteem.

Deze plant uit de heidefamilie kun je zelf zaaien in februari en maart en oogsten in juli en augustus. Maar doordat ze ook in kassen wordt gekweekt zijn ze een groot deel van het jaar beschikbaar. Er wordt gesteld dat het eten van blauwe bessen in combinatie van suiker de gezonde werking ervan vermindert. Dus neem een handje per dag uit het vuistje.