Bloemkool goed voor de hersenen en het hart
Bloemkool behoort tot de kruisvormige groenten en is in Nederland beschikbaar vanaf mei waardoor het tot de lente- en zomergroentes behoort.
Westers gezien heeft bloemkool een positieve invloed op het hart, de bloeddruk en bloedvaten. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij ontgifting. Ook werkt het preventief bij kanker, remt het tumorgroei en helpt het prostaatkanker voorkomen.
Het zit bomvol vitamine B, C, K , foliumzuur en mineralen waardoor het bijdraagt aan een goede conditie van de hersenen. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Binnen de Chinese diëtiek valt deze groenten onder de neutrale temperatuur en heeft een neutraal effect op het lichaam. Vanuit de 5 smaken is ze zoet en bitter. De zoete smaakt hoort bij het aarde element dat voedt en versterkt maar het bevordert ook een milde circulatie. De bittere smaak heeft effect op het hart, de vaten en het vuur element, maar baat ook de bovenste luchtwegen, de spijsvertering en de lever.
Je kunt de bloemkool koken, licht stomen of verwerken in een stoof- of ovenschotel. Of met een staafmixer fijn maken tot een puree met een klontje boter en wat nootmuskaat. Tegenwoordig wordt het ook vaak gegeten als ‘bloemkoolrijst’