Burnout geluk bij een ongeluk?

burnoutAfgelopen weekend volgde ik een training over de Qi Jing Ba Mai oftewel de 8 extra meridianen bij een Franse Shiatsu/TuiNa docent. De reden hiervoor was de realisatie dat na een Burnout je buffers op zijn. Als je na een tijdje weer wat energie krijgt, heb je elke dag een bepaalde hoeveelheid energie en als deze plotseling op is, kun je niet meer overschakelen op je buffer. Op is dan ook werkelijk op.

Volgens de Chinese Geneeskunde zijn, en beheren, de Qi Jing Ba Mai oftewel je 8 extra meridianen je buffers. Je kunt ze zien als een spaarrekening met een gedeelte dat vast staat en niet aan te vullen is en een gedeelte dat vrij opneembaar is en wel aan te vullen is. Als je Qi over hebt gaat dit naar de gewone spaarrekening en heb je even wat extra’s nodig dan neem je deze op uit de extra meridianen.

Toen ik sprak met de docent en aangaf dat ik zelf een burnout gehad heb, feliciteerde hij mij. Ik was even uit het veld geslagen en vroeg hem waarom. Hij gaf aan dat een burnout een van de lichamelijke reacties is die je bij een grote dis balans moet zien als een noodrem. Hij vertelde dat ik net zo goed kanker had kunnen krijgen maar dat mijn lichaam had gekozen voor een burnout. Een burnout die mij dwong uit de rat race te komen en mij in staat stelde mijn leven weer opnieuw in te richten. Eigenlijk was ik al snel tot dat zelfde inzicht gekomen, maar dat ik ook net zo goed kanker had kunnen krijgen, daar had ik niet bij stil gestaan.

Ik heb door een burnout inderdaad de ruimte gekregen om mijn leven weer helemaal opnieuw in te delen. Die kans heb ik destijds ook met beide handen aangegrepen. Ja, ik had werk dat ik heel erg leuk vond en door mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen bleef ik in die baan, ondanks het feit dat deze door reorganisatie en een doorstart verworden was in een baan die nergens meer op leek. Het samenvoegen van werkzaamheden die absoluut niet bij elkaar paste en meer werk met minder mensen. Ik bleef me destijds focussen op de steeds spaarzaam wordende leuke dingen en als ik al zaken aan de orde bracht die anders moesten, werd er wel geluisterd maar er werd niets mee gedaan. Uit een verkeerde soort zelfbescherming ontwikkelde ik een blinde vlek voor alles wat er niet deugde aan de baan en het bedrijf. Ik voelde wel aan dat zaken anders moesten maar wist niet wat ik nog meer kon doen om dit te veranderen. Tot mijn lichaam de noodrem in drukte.

Terug naar de training. Wat ik al vreesde werd ook door de docent bevestigd. Ja ik had niet alleen mijn gewone spaarrekening er doorheen gejast. (In de TCM de na-hemelse Qi) Maar ik had zelfs het stukje dat vast stond (de voor- hemelse Qi die je bij de geboorte mee krijgt) voor een groot deel opgesoupeerd.  Deze rekening met de puurste essentie is niet meer aan te vullen. Het enige dat je na een burnout kunt doen is je levensstijl, levenshouding, voeding en ademhaling veranderen. Op deze manier kun je nog wel je gewone spaarrekening aanvullen zodat je nog enigszins een buffer hebt. Dit is ook precies wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Beetje bij beetje is mijn na-hemelse buffer gevuld.  Akelig detail is dat ik hoorde dat mijn collega die hetzelfde werk deed, op dit moment strijdt tegen kanker…..

Zou de docent echt gelijk hebben dat ik geluk heb gehad? Ik vind zelf van wel. Mijn leven ziet er nu veel beter uit, alhoewel ik als zzp-er veel minder geld verdien. Ik heb mijn eigen balans terug gevonden. Gelukkig….

Wat er in de wereld op micro niveau plaats vindt, zie je ook terug op macro niveau. We zijn met zijn allen om financiële redenen, aardse buffers in een sneltreinvaart er doorheen aan het jassen. Ik wil niet denken over hoe die noodrem eruit moet gaan zien………