Chocolade is gezond?

Ook al heeft chocolade vaak een ongezond imago, in veel gevallen is niets minder waar. Pure of bittere chocolade die minimaal 70 % cacao bevat is, mits je het met mate eet en je er niet allergisch voor bent, voor de meeste mensen een gezonde keuze. Westerse onderzoeken geven aan dat het de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verminderen en stoffen in cacao hebben een anti depressief effect. De onderlinge verhouding van koolhydraten, eiwitten en vezels zorgen ervoor dat je er, bij verantwoordt verbruik en met niet te veel toegevoegde suiker, niet dik van hoeft te worden. Cacao is een bron van vitamines en mineralen die de gezondheid en immuniteit bevordert. Mocht je dus elke keer maar smachten naar een chocoladereep, kun je je afvragen of en aan welke voedingsstoffen je een tekort hebt en deze uit een andere neutralere en natuurlijke bron halen.

Er is wel een ‘maar’. Wat voor de een gezond is, kan voor een ander nare gevolgen hebben. In de Chinese diëtiek wordt gekeken naar de aard en temperatuur van voeding. Cacao valt hierbij onder het vuur element met de smaak bitter en de temperatuur warm tot heet. De organen die bij het vuur element horen zijn het hart en dunne darm, en de pericard met de driewarmer. Cacao beïnvloedt door het verwarmende het yange aspect van het hart. Hierdoor wordt het ook als een afrodisiaca gezien, waardoor chocolade ook een gewild presentje op Valentijnsdag is.

Je wordt er dus actiever van en je concentratievermogen verbetert. Het pept je op als je in een dipje zit. Net als koffie die in dezelfde categorie valt. Het is duidelijk dat je er met mate van moet eten, en zeker als je al te onrustig en verhit bent en te weinig yin met opvliegers of nachtzweten. Ook als je moeite hebt met inslapen is het zeker af te raden om chocolade te eten in de avond. Dan wordt je door de warmte actiever in plaats van dat je tot rust komt en in slaap kunt vallen. Als je moe bent zoekt je lichaam naar een oppepper waardoor je weer naar zoiets als chocolade gaat verlangen. Zo belandt je in een vicieuze cirkel.