Cupping

Handson cuppingCupping is een eeuwen oude Chinese methode, waarbij bolle glazen (cups), gedeeltelijk vacuüm worden gezogen op de huid. Deze methode wordt gebruikt om bloed/Qi te bewegen en wordt o.a. ingezet bij stagnaties (pijn) aan spieren (spierknopen), arm-, nek- en schouderpijn en pijn aan de onder- en bovenrug, maar ook bij andere klachten zoals stagnaties in de darmen, menstruatieklachten en helpt ook bij verkoudheidsklachten en astma.

De te behandelen plek wordt ongeolied en gemasseerd waarna de cups, vacuüm worden gezogen door middel van zuiging of hitte. en op specifieke plekken op het lichaam worden geplaatst. Soms worden de cups over de huid verschoven. Dit kan zijn op pijnlijke plekken of op/over acupunctuurpunten of meridianen. Met cupping dring je wel tot 10 cm in het weefsel van het lichaam door. Door cupping worden toxines door het lichaam vrijgegeven. Cupping activeert het lymfe systeem, heft blokkades op, activeert de huid en klaart aders, slagaders en haarvaatjes.

Op plekken waar de stagnatie groot is / veel afvalstoffen zijn, verschijnt een rode plek. De kleur van de plek en de periode waarna deze verdwijnt geeft de mate van de stagnatie aan. Dit kan zijn van licht rood tot diep paars en de plek kan binnen enkele uren verdwenen zijn of nog verschillende dagen zichtbaar blijven.

Daar de poriën geopend zijn, is het noodzakelijk om binnen 24 uur na een behandeling de behandelde plek goed af te dekken en tocht te vermijden. Deze techniek kan niet worden toegepast bij zwangerschap, tumoren en trombose.

Wat is vuur cupping?