De 5 smaken

Binnen de Chinese dieetleer wordt voeding geclassificeerd op verschillende manieren. Men heeft door de jaren heen onderzocht wat de invloed van een bepaald voedingsmiddel is op het moment dat je het eet. Voeding wordt o.a. geclassificeerd op smaak, temperatuur, invloed op meridianen etc. Al deze zaken hebben een bepaalde invloed op je lichaam.

Te veel van één bepaalde smaak kan problemen opleveren. Classificaties zoals heet, warm, neutraal, verkoelend en koud hebben elk hun eigen invloed op je lichaam.

Zure smaak is samentrekkend en creëert vloeistoffen. Deze smaak heeft invloed op de zenuwen en kan de lever ontregelen. Een overmaat heeft een nadelige invloed op chronische pijnklachten.

De bittere smaak kalmeert en verhardt/droogt uit en het elimineert warmte. Deze heeft invloed op de botten. Een overmaat kan problemen veroorzaken bij botklachten.

De zoete smaak versterkt, bevochtigd, kalmeert en balanceert. Deze heeft invloed op spieren. Een te veel hiervan kan spierzwakte veroorzaken.

De pikante smaak verspreidt en heft stagnatie op. Heeft invloed op Qi. Een overmaat moet vermeden worden bij Qi leegte.

De zoute smaak doet dalen en verzacht. Deze kan bij overmaat het bloed ‘uitdrogen’. Dus vermijden bij bloed leegte.

5 elementenleer uit De Grondslagen van de Chinese geneeskunde, G. Maciocia