De 5 smaken

Binnen de Chinese dieetleer wordt voeding geclassificeerd op verschillende manieren. Men heeft door de jaren heen onderzocht wat de invloed van een bepaald voedingsmiddel is op het moment dat je het eet. Voeding wordt o.a. geclassificeerd op smaak, temperatuur, invloed op meridianen etc. Al deze zaken hebben een bepaalde invloed op je lichaam.

Te veel van één bepaalde smaak kan problemen opleveren. Classificaties zoals heet, warm, neutraal, verkoelend en koud hebben ook elk hun eigen invloed op je lichaam.

Een gebalanceerd dieet omvat het gebruik van alle smaken, waarbij de zoete smaak centraal staat. Een evenwicht van smaken vermindert overeten, verhoogt de verzadiging en bevordert een betere opname van voedingsstoffen. We kunnen onze inname van bepaalde smaken verhogen of verlagen naargelang onze behoeften.

Zure smaak Natuurlijke zure voeding stimuleert samentrekking en absorptie, het gaat verlies van vloeistoffen tegen. Het helpt het lichaam vet te verteren door aanmaak van gal. Deze smaak beïnvloedt de Lever en de zenuwen maar kan de Lever ook ontregelen. Een overmaat heeft een nadelige invloed op vocht retentie en pijnklachten.

Bittere smaak Natuurlijke bittere voeding versterkt het Hart, kalmeert en voert af en droogt en elimineert warmte. Een overmaat droogt uit en kan problemen veroorzaken bij bot klachten. En wat nog meer?

Zoete smaak Natuurlijke zoete voeding versterkt de Milt en Maag, bevochtigt  droogte, kalmeert en balanceert. Zoet heeft invloed op spieren. Een te veel kan spierzwakte veroorzaken.

Scherpe smaak Natuurlijk scherp voedsel versterkt de Long, het verspreidt en heft stagnatie op en bevordert circulatie. Het heeft invloed op Qi. Heet scherp verkoelt het lichaam door transpiratie. Warm scherp heeft een langer verwarmend effect en helpt bij koude condities. Een overmaat stimuleert te veel en moet vermeden worden bij Qi en Bloed leegte.

Zoute smaak Natuurlijk zout voedsel beweegt naar binnen, doet dalen, verzacht spieren en klieren en ontgift. Het reguleert de vocht balans in het lichaam en bevordert concentratie. Deze kan bij overmaat het bloed ‘uitdrogen’, het Hart en de Nieren belasten. Dus vermijden bij bloed leegte.

Een eenvoudige manier om alle smaken binnen te krijgen is om alle kleuren van de regenboog te eten.

5 elementenleer uit De Grondslagen van de Chinese geneeskunde, G. Maciocia
Helping ourselves, Daverick Leggett