De Long en dikke darm

Binnen Chinese medicine (TCM) valt de long samen met de yange partner dikke darm bij het metaal element. Vanuit de orgaanklok gezien is de long het meest actief tussen 03.00 en 05.00 uur. Tussen 15.00 en 17.00 uur is de long het minst actief

De long (Fei)regelt qi en de ademhaling, het helpt de milt/pancreas bij de spijsvertering en regelt de Qi-circulatie in het hele lichaam.

De belangrijkste functie van de long is onder meer het in stand houden van een gezond immuunsysteem tegen ziekteverwekkers, evenals het circuleren van Qi en vloeistoffen door het hele lichaam. Dit orgaan reguleert het water metabolisme door vloeistoffen naar de huid te verspreiden en vocht af te voeren naar de nieren om ze vervolgens uit te scheiden.  De long beïnvloedt de huid- en het lichaamshaar als een afweermechanisme met name het openen en sluiten van de poriën. De neus is het sensorische orgaan dat verband houdt met de long. Loopneus, niezen, verstopte sinussen, omgeving allergieën, reukverlies, astma, hoest, kortademigheid en slaap apneu zijn allemaal symptomen van een disbalans in dit orgaan.

De smaak die volgens de 5 elementen theorie overeenkomt met het metaal element, en dus de long ondersteunt is ‘pittig’.

Verdriet en melancholie zijn de emoties die verband houden met de longen en de dikke darm. Als je gemakkelijk huilt of moeite hebt met het verwerken van verdriet en verlies, heb je mogelijk een disbalans binnen de long energie. Deze wordt tevens geassocieerd met de lichamelijke ‘Po, verantwoordelijk voor de fysieke kracht en de geest- lichaam verbinding. Deze geeft ook het tastvermogen om door middel van de huid te voelen. De geur van rotting, de kleur wit, kruidige smaak, de klimatologische droogte en het bijbehorende geluid huilen vallen onder de beïnvloedingssfeer van de long.

Emotioneel en fysiek is dit orgaan (samen met zijn orgaanpartner, de dikke darm), verantwoordelijk voor het “loslaten” van alles wat je niet nodig hebt, van levenservaringen tot emoties tot daadwerkelijke metabole bijproducten.

De herfst is het seizoen dat wordt geassocieerd met deze twee organen. Als je in de herfst de neiging hebt om verkouden te worden of allergieën hebt, is het belangrijk om voor deze organen te zorgen!

Voedingsadvies voor de long uit balanceert: eet meer rijst, wortelen, appels, gekookte broccoli, havermout, mosterd, zoete aardappelen, yams, knoflook, haring, zoethout en suikerrietstroop. Vermijdt zout, melk en zuivel.

Enkele manieren om voor je  longen te zorgen: Laat dingen los die je niet meer nodig hebt en geef jezelf ademruimte! Stimuleer je longfunctie door die veel te oude kleding of boeken uit je jeugd weg te gooien.

Bescherm je bij winderig en koud weer, vooral je borst en nek. Omdat het een deel van de taak van de long is om je te beschermen tegen ziekteverwekkers, kun je longenergie besparen door je huid te bedekken.

 

De long (hand Tai yin) is verbonden met
*6 divisies zelfde naam (voet) tai yin milt
*3 bewegingen: blaas
*yin-yang: dikke darm
* orgaanklok tegenover: blaas
* geeft Qi door aan de dikke darm

Wat zeggen de oudste gedocumenteerde teksten zoals de Huang Di Nei Jing en de Su Wen over de yinne organen of Zang?