De maag

De maag beïnvloedt het proces van ontvangen, rotten en rijpen van het voedsel, de eerste vertering van voeding na de mond. Dit yange fu orgaan controleert het transport van de voedsel essenties en het dalen van qi door het spijsverteringskanaal heen, en wordt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) gezien als de oorsprong van de vloeistoffen die binnen komen via de mond. De maag gaat ook over het vermogen waarop de mens niet alleen de voeding maar ook ‘het leven tot zich neemt en verteert’. Daarnaast heeft het invloed op de werking en kracht van de spieren. Samen met de milt/pancreas hoort de maag bij het aarde element.

De maag is als een ketel waarin we een voedzame maaltijd maken met daaronder het vuur van onder andere de nieren. Onze maaggezondheid en die van de milt/pancreas wordt zowel fysiek als energetisch voornamelijk beïnvloed door het voedsel dat we eten. Het is daarom belangrijk dat onze voeding rijk is aan volwaardig voedsel en arm aan kunstmatige toevoegingen. Verse groenten en fruit, biologische granen van hoge kwaliteit en eiwitten die afkomstig zijn van een duurzame bron. Hier wonen de gevoelens van behoeftigheid, eenzaamheid, leegte.

Vanuit de orgaanklok gezien is de maag het meest actief van 07.00-09.00 uur. Dat maakt de ochtend de beste tijd om de belangrijkste maaltijd van de dag te nuttigen. Om 19.00-21.00 uur is de maag het minst actief. Geen goed idee dus om dan een zware maaltijd te eten.

De maag uit balans veroorzaakt bij hitte of volte in de maag onder andere misselijkheid en braken, zure oprispingen, slechte adem, brandend maagzuur, constante honger, mond zweren, bloedend tandvlees, behoefte aan koude dranken en dorst zonder te willen drinken, boeren, slaap problemen, pijn na het eten en bloedingen. Koude op de maag uit zich in acute pijn in de bovenbuik, koude gevoel in het lichaam, opgeven van heldere vloeistoffen.

Bij hitte in de maag vermijd je het liefst scherp en geraffineerd eten. Eet dan meer bladgroenten, zeewier, bleekselderij, komkommer en drink peterselie sap, paardenbloem thee of pepermunt thee. Bij koude in de maag eet je meer verwarmend voedsel.

De maag (voet yang ming) is verbonden met:
*6 divisies zelfde naam (hand) yang ming: dikke darm
*3 bewegingen: pericardium
*Yin-yang: milt/pancreas
*Orgaanklok tegenover: pericardium
*Geeft qi door aan: milt

Wat zeggen de oudste gedocumenteerde teksten zoals de Huang Di Nei Jing en de Su Wen over de yange organen (Fu) zoals de maag.