De Milt en Pancreas

In Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt de yinne zang orgaan de milt/pancreas samen met de yange fu orgaan maag beschouwd als de primaire organen van de spijsvertering. Vanuit de orgaanklok gezien is de milt het meest actief tussen 09.00-11.00 uur. Wat de ochtend de beste tijd maakt om de meest belangrijke maaltijd van de dag te nuttigen. Tussen 21.00 en 23.00 uur is de milt het minst actief.

De milt transformeert ons voedsel naar lichaamseigen qi en transporteert het. TCM suggereert ook dat de milt ons bloed beheerst en het op zijn juiste pad houdt. Het reguleert onze spieren en is verantwoordelijk voor hun tonus en kracht. Bovendien reguleert het vocht onder de huid. Spierpijn en andere spier gerelateerde problemen, indigestie en problemen met de vochtbalans kunnen een teken zijn van onbalans in het element Aarde. Uit balans kan het zich uiten in zorgen en over bezorgdheid.

Disbalans in dit orgaan kan zich uiten in mentale of fysieke vermoeidheid, moeite uit bed komen in de ochtend, en verlangen naar zoet of zout voedsel, voedselallergie, geen zin in ontbijt. Qi leegte zoals slechte eetlust, opgeblazen gevoel na de maaltijd met losse ontlasting, chronische vermoeidheid met zwakke ledematen. Te weinig yange of warmte energie in dit orgaan als er ook koude gevoel of oedeem bij komt. Maar denk ook aan orgaanverzakkingen, vaak plassen, gesprongen bloedvaten en bloedingen. Constant honger gevoel kan op hitte in de maag wijzen.

Voedingsadvies voor milt/pancreas uit balans: Vermijd koud voedsel en drank en te veel rauw voedsel. Voeg toe in je dieet: bruine rijst, havermout, spelt, wortelen, zoete aardappelen, venkel, pompoen, erwten, gember (met mate) en kaneel.

De milt/pancreas (voet tai yin) is verbonden met:
*6 divisies zelfde naam (hand) tai yin: long
*3 bewegingen: dunne darm
*Yin-yang: maag
*Orgaanklok tegenover: san jiao
*Geeft qi door aan: hart

Wat zeggen de oudste gedocumenteerde teksten zoals de Huang Di Nei Jing en de Su Wen over de yinne organen of Zang?