De Milt/Pancreas en Maag

In Chinese medicine (TCM) wordt de yinne zang orgaan de milt/pancreas samen met de yange fu orgaan maag beschouwd als de primaire organen van de spijsvertering. Ze resulteren onder het aarde element. Vanuit de orgaanklok gezien is de milt het meest actief tussen 09.00-11.00 uur.  Tussen 21.00 en 23.00 uur is de milt het minst actief. De maag is het meest actief van 07.00-09.00 uur. Dat maakt de ochtend de beste tijd om de belangrijkste maaltijd van de dag te nuttigen. Om 19.00-21.00 uur is de maag het minst actief. Geen goed idee dus om dan een zware maaltijd te eten.

Spierpijn en andere spier gerelateerde problemen, indigestie en problemen met de vochtbalans kunnen een teken zijn van onbalans in het element Aarde. Uit balans kan het zich uiten in zorgen en over bezorgdheid.

De milt transformeert ons voedsel naar lichaamseigen qi en transporteert het. TCM suggereert ook dat de milt ons bloed beheerst en het op zijn juiste pad houdt. Het reguleert onze spieren en is verantwoordelijk voor hun tonus en kracht. Bovendien reguleert het vocht onder de huid.

Disbalans in dit orgaan kan zich uiten in mentale of fysieke vermoeidheid, moeite uit bed komen in de ochtend, en verlangen naar zoet of zout voedsel, voedselallergie, geen zin in ontbijt. Qi leegte zoals slechte eetlust, opgeblazen gevoel na de maaltijd met losse ontlasting, chronische vermoeidheid met zwakke ledematen. Te weinig yange of warmte energie in dit orgaan als er ook koude gevoel of oedeem bij komt. Maar denk ook aan orgaanverzakkingen, vaak plassen, gesprongen bloedvaten en bloedingen. Constant honger gevoel kan op hitte in de maag wijzen.

Voedingsadvies voor milt/pancreas uit balans: Vermijd koud voedsel en drank en te veel rauw voedsel. Voeg toe in je dieet: bruine rijst, havermout, spelt, wortelen, zoete aardappelen, venkel, pompoen, erwten, gember (met mate) en kaneel.

De milt/pancreas (voet tai yin) is verbonden met:
*6 divisies zelfde naam (hand) tai yin: long
*3 bewegingen: dunne darm
*Yin-yang: maag
*Orgaanklok tegenover: san jiao
*Geeft qi door aan: hart

De maag beïnvloedt het proces van ontvangen, rotten en rijpen van het voedsel, de eerste vertering van voeding na de mond. Dit orgaan controleert het transport van de voedsel essenties en het dalen van qi door het spijsverteringskanaal heen, en wordt binnen de TCM gezien als de oorsprong van de vloeistoffen die binnen komen via de mond. De maag gaat ook over het vermogen waarop de mens niet alleen de voeding maar ook ‘het leven tot zich neemt en verteert’. Daarnaast heeft het invloed op de werking en kracht van de spieren. Samen met de milt/pancreas hoort de maag bij het aarde element.

De maag is als een ketel waarin we een voedzame maaltijd maken met daaronder het vuur van onder andere de nieren. Onze maaggezondheid en die van de milt/pancreas wordt zowel fysiek als energetisch voornamelijk beïnvloed door het voedsel dat we eten. Het is daarom belangrijk dat onze voeding rijk is aan volwaardig voedsel en arm aan kunstmatige toevoegingen. Verse groenten en fruit, biologische granen van hoge kwaliteit en eiwitten die afkomstig zijn van een duurzame bron. Hier wonen de gevoelens van behoeftigheid, eenzaamheid, leegte.

De maag uit balans veroorzaakt bij hitte of volte in de maag onder andere misselijkheid en braken, zure oprispingen, slechte adem, brandend maagzuur, constante honger, mond zweren, bloedend tandvlees, behoefte aan koude dranken en dorst zonder te willen drinken, boeren, slaap problemen, pijn na het eten en bloedingen. Koude op de maag uit zich in acute pijn in de bovenbuik, koude gevoel in het lichaam, opgeven van heldere vloeistoffen.

Bij hitte in de maag vermijd je het liefst scherp en geraffineerd eten. Eet dan meer bladgroenten, zeewier, bleekselderij, komkommer en drink peterselie sap, paardenbloem thee of pepermunt thee. Bij koude in de maag eet je meer verwarmend voedsel.

De maag (voet yang ming) is verbonden met:
*6 divisies zelfde naam (hand) yang ming: dikke darm
*3 bewegingen: pericardium
*Yin-yang: milt/pancreas
*Orgaanklok tegenover: pericardium
*Geeft qi door aan: milt

Wat zeggen de oudste gedocumenteerde teksten zoals de Huang Di Nei Jing en de Su Wen over de yinne en yange organen Zang Fu?