De Na zomer en het aarde element

Het einde van de zomer – wanneer het nog niet helemaal herfst is, maar er is een duidelijke verandering in de lucht – is een echt seizoen binnen Chinese Medicine (TCM) genaamd de na zomer. Je kunt altijd merken wanneer de na zomer aanbreekt, omdat mensen meestal met droefheid zeggen dat de zomer voorbij is, maar de temperatuur is niet gewijzigd. Het hoogtepunt van de zomer heeft plaatsgemaakt voor de pauze van de nazomer met wellicht al wat gele bladeren aan de bomen. Zo rond eind augustus, wanneer we na de vrijheid van de zomer teruggaan naar een soort routine (ook al voelt in deze pandemische tijden niets echt vrij of als een routine), moeten we voor onszelf zorgen om geaard en gevoed te blijven. Het is die pauze tussen de stijgende elementen hout en vuur van voorjaar en zomer en de dalende elementen metaal en water van herfst en winter. Het is de energie van de aarde – Moeder Aarde. De late zomer wordt binnen de 5 elementenleer geassocieerd met dit element. Dit element staat binnen deTCM voor het gestalte geven aan en onderhouden van alle dingen die er op groeien. De kenmerken van dit element zijn die van het archetype van de Moeder: aardend, zorgzaam en voedend. Wanneer onze aarde energie sterk en vloeibaar is, kunnen we goed voor onszelf en anderen zorgen. Het bevordert heldere gedachten en het vermogen om een vredige sfeer te creëren in zowel onze innerlijke als uiterlijke wereld. Daarmee wordt gelijk aan gegeven hoe belangrijk het aarde element is binnen ons bestaan.

Het tussen seizoen hoort ook bij het aarde element. Het tussenseizoen is de tijd van 18 dagen waar binnen het ene seizoen over gaat in het andere seizoen. Vaak zie je in deze periode meer harmonie en een rustiger weersgesteldheid. Net zoals de na zomer behoort deze tijd tussen de seizoenen bij dit  element.

De organen die verband houden met de aarde zijn de milt/pancreas en de maag. Aarde is gerelateerd aan de smaak zoet, het zintuig de mond met de vloeistof kwijl. Hier wordt ook direct het belang van dit element duidelijk met betrekking tot onze voeding en de kwaliteit van ons spijsverteringssysteem voor het onderhoud van ons lichaam. Naast spijsvertering worden alle transformatieprocessen in het lichaam, zoals analyse, denken, geheugen maar ook grote levensveranderingen zoals puberteit en meno-/penopauze ondergebracht bij het systeem aarde.

In TCM wordt de milt/pancreas beschouwd als het primaire orgaan van de spijsvertering. Deze haalt de essentie uit het voedsel dat we binnenkrijgen, transformeert het in voedzame qi en beïnvloedt de transport daarvan. Het beïnvloedt ook het bloed en zorgt dat het op zijn juiste pad houdt. Daarmee beïnvloedt het ook onze spieren en is verantwoordelijk voor hun tonus en kracht. Een zeer belangrijke functie is ook het reguleren van het vocht onder de huid. Spierpijn en andere spier gerelateerde problemen, indigestie en problemen met de vochtbalans kunnen een teken zijn van disbalans in het element aarde. Uit balans kan het zich uiten in de emoties zorgen en over-bezorgdheid.

De maag is het orgaan van ontvangen en rijpen. Het is als een ketel waarin we een voedzame maaltijd maken. Onze milt- en maaggezondheid (zowel fysiek als energetisch) wordt voornamelijk beïnvloed door het voedsel dat we eten. Het is daarom belangrijk dat onze voeding rijk is aan volwaardig voedsel en arm aan kunstmatige toevoegingen. Verse groenten en fruit, biologische granen van hoge kwaliteit en eiwitten die afkomstig zijn van een duurzame bron. Hier wonen de gevoelens van behoeftigheid, eenzaamheid, leegte.

Andere relaties die bij het aarde element horen zijn de gele kleur, damp en vocht als klimatologische invloed, de kompasrichting centrum, het weefsel vlees, het geluid zingen en de Yi,  ons denk- en studievermogen als entiteit. Voeding beïnvloedt ons gedrag en ons denkvermogen direct.

Met betrekking tot onze dagelijkse voeding dat de aardse kwaliteit heeft kun je denken aan gele gierst, kleefrijst, aardappel, rundvlees en meloen. Het beste voedsel dat je kunt eten om de maag en milt/pancreas te versterken zijn wortelen, pompoen, yams, kaneel en gember. Wees zeer spaarzaam met kruiden en specerijen, houd maaltijden eenvoudig en niet te hartig en eet niet te veel als je het aarde element in balans wilt houden.

Tijdens het tussen seizoen en na zomer kun je je focus houden op ritmes en cycli die eenvoudig en harmonieus zijn met die van jou, mediteer, beoordeel opnieuw wat bij je hoort en wat niet.

De emotie die geassocieerd wordt met dit element is zorgen. De oneindige stroom van gedachten over van alles en nog wat, dat mis kan gaan. Wanneer de aarde in overmaat aanwezig is (bijvoorbeeld na een langdurige periode van relatieve rust en introspectie, of nadat we te lang thuis hebben gezeten, zoals voor velen van ons tegenwoordig het geval is), worden we overbezorgd, bemoeizuchtig en aanmatigend. Aan de andere kant zal een tekort aan de aarde energie (dat het resultaat kan zijn van te veel planning of te assertief zijn) leiden tot vastklampen, aarzelen en een gevoel van verstrooidheid. We hoeven niet te weten of er een teveel aan aarde in ons systeem is, of dat de aarde een tekort heeft. Ontspanningsoefeningen zijn heilzaam voor je gezondheid.

Over het algemeen is het vinden van stabiliteit zonder stagnatie, een effectieve manier om het element aarde te ondersteunen. Dit betekent rekening houden met een balans tussen spanning en ontspanning maar ook geven en ontvangen. Voedende bezigheden zoals koken en tuinieren maar ook tai chi, meditatie en yoga zijn erg aardend. Schrijven over de vragen: “Wat heb ik nodig?” of “Hoe voed ik mezelf?” kan helpen om meer balans te brengen. Het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf toe om je eigenwaarde te vergroten is even ondersteunend. De intelligentie van qi, gestimuleerd door onze beoefening van keuze, zal balans brengen waar dat nodig is.

De late zomer is de tijd van oogsten, een tijd van overvloed, van oogsten waar we het hele jaar voor hebben gewerkt. De planten en dieren zijn gegroeid en hebben de vrucht van hun arbeid voortgebracht. Als onze aarde van goede kwaliteit is, zoals goede grond, zullen we in staat zijn om goed voedsel te produceren om onszelf te voeden.