De smaak bitter

Bitter in de mond maakt het hart gezond. Ja we weten het wel. De bittere smaak is misschien wel de meest onderbenutte en minst gewaardeerde van de smaken. Het geeft een yin/ verkoelend effect, veroorzaakt contractie en laat de energie van het lichaam dalen. Voeding met een bitter smaak is koortswerend, het droogt vloeistoffen en is diuretisch/voert vocht af. Bepaalde bittere voedingsmiddelen en kruiden hebben een zuiverend effect en bevorderen de stoelgang. Nuttig voor ontstekingen, infecties en aandoeningen waarbij een te veel aan vocht een probleem vormen. Ook in te zetten bij constipatie. Daarom is het zo jammer dat van nature bittere groenten in de afgelopen decennia zijn gemanipuleer waardoor ze minder bitter zijn.

Vanuit de 5 elementenleer is de bittere smaak nauw verbonden met het vuurelement en het hart, waar deze smaak de warmte verwijdert en de slagaders reinigt van vochtige slijmachtige afzettingen/cholesterol en vetten. In het algemeen verlaagt het de bloeddruk. Selderij is een specifiek voedsel voor dit doel. De bittere smaak verhelpt ook stagnatie en koelt de hitte in de lever af. Meestal veroorzaakt door overconsumptie van rijk voedsel.

Het vuur element voedt het aarde element. Daarom helpt bitter voedsel vocht af te voeren bij verschillende vocht gerelateerde aandoeningen af zoals candida, parasieten, slijm, zwelling van de huid, abcessen, gezwellen, tumoren, zwaarlijvigheid en alle vochtophopingen inclusief oedeem in de gebieden die worden beheerst door de, onder de element aarde behorende, milt/pancreas (de darmen en het vlees van het lichaam). De bittere smaak verhoogt ook de darmspiercontracties.

Van de nieren en longen wordt gezegd dat ze worden versterkt en revitaliseerde door bittere smaken. Bitter is uitstekend geschikt voor het verwijderen van slijm-/hittecondities in de longen, wat wordt aangeduid door afscheiding van geel slijm. Hoewel bitter de smaak is die het hart binnenkomt, is het volgens de Klassiekers de juiste smaak voor de longen. Dit alles is te verklaren vanuit de 5 elementen theorie waarbij vuur (hart) het metaal element (long) controleert en gecontroleerd wordt door het water element (nier).

In de zomer, het seizoen van het vuur element, kunnen yange mensen met luide stem, overgewicht, vermoeidheid en door oververhitting, agressieve personen gekoeld worden door voeding met een bittere smaak.

Voor een sterke bittere smaak als hulpmiddel bij grote disbalans, kun je de algemeen beschikbare bittere kruiden gebruiken zoals paardenbloemblad/ -wortel, klisblad/ -wortel, duizendblad, kamille, hop en valeriaan.

Om bittere kruiden en voedingsmiddelen smakelijker te maken, kunnen ze worden gekookt met een beetje zoethoutwortel (niet bij hoge bloeddruk), Stevia blad of andere zoetstoffen. Hieronder zijn enkele veelvoorkomende bittere voedingsmiddelen, waarvan de meeste ook andere smaken hebben.

Bitter = alfalfa, bittere meloen, Romeinse sla, rogge.

Bitter en zoet = amarant, asperges, selderij, bloemkool, sla, papaja, quinoa.

Bitter en scherp = schil van citrusvruchten, radijsblad, knolraap, witte peper, lente-ui (bevordert urineren en transpiratie).

Bitter en zuur = azijn.

Contra indicatie: Personen met een tekort aan koude/yin xu, zwakke, magere, nerveuze mensen en met droogte verschijnselen moeten de bittere smaak beperken in hun dieet. Dat geldt ook voor mensen met bot-ziekten.

Altijd in overleg met een therapeut.