Detoxen met brandnetelthee

Binnen de 5 elementen leer van de Chinese Geneeskunde staat de Lente voor Hout energie. Deze energie richting is opwaarts en naar buiten gericht en vertegenwoordigt vernieuwing en verjonging. Zaden spruiten, knoppen komen aan de takken en de zon verwarmt de aarde na de lange koude winter. Men maakt zich klaar voor een nieuwe start. De lever en galblaas horen ook bij dit element waardoor deze organen extra aandacht behoeven gedurende dit seizoen.

We kennen in de Chinese Geneeskunde speciale kruiden om het lichaam te voeden en te ontgiften, maar laten we niet vergeten dat wij hier in Nederland ook beschikken over kruiden uit onze omgeving die al sinds de oudheid ingezet worden voor onze gezondheid.

Na de lange winter waarin we wat vetter aten, minder groene en verse groenten ter beschikking hadden, heeft de lever veel licht, lucht en fris en vers voedsel nodig. De lever filtert en verwijdert belastende stoffen en maakt gal aan dat cholesterol en in vet oplosbare gifstoffen kan binden. Het voorjaar is de uitgesproken tijd voor een reiniging. In de oudheid reinigde men het lichaam in de lente o.a door het vasten. Niet alleen in het midden Oosten maar ook in Europa startte men de lente met allerlei rituelen om de nieuwe start te bekrachtigen. Weg met het oude en ruimte voor het nieuwe. Onze oma’s kenden daarnaast nog het fenomeen voorjaars schoonmaak, waarbij ze ook hun huis verschoonden van alle afval en roet van het afgelopen winterseizoen.

De brandnetel of de Utrica dioica (groot) of urens (klein) heeft een reinigende werking in de grond waarop ze staan maar zijn ook geschikt voor het reinigen van je lichaam. Dit kruid is daarom bij uitstek geschikt om juist  nu als thee te drinken. Ze bevat ze vooral chlorofyl, vitamine A en C, ijzer, calcium en silicium. Chlorofyl in groene groenten en kruiden bindt belastende stoffen en zorgt voor de afvoer hiervan. Daarnaast zijn Brandnetels volgens de overlevering zeer geschikt voor de bloedaanmaak en dus ook goed inzetbaar voor klachten als vermoeidheid, lusteloosheid, hooikoorts, allergie, veel menstruatieklachten en PMS.  Het bevordert de spijsvertering. Blijkbaar werd het vroeger ingezet als licht urine drijvend en ook melkafscheiding bevorderend. De thee werd ook gedronken voor de afscheiding van niergruis. Bij reuma klachten maakte men er een zalf van.

Je kunt de brandnetelthee kopen bij kruidenwinkels en biologische winkels. Voor een theekuurtje drink je 3 kopjes tot 2 liter per dag. Voor volwassenen is het veilig. Gebruik dit kruid niet bij acute ontstekingen. Voor kinderen wordt deze kuur ook afgeraden.

In de maand april kun je Brandnetels plukken in het wild. Let er dan wel op dat je alleen de jonge scheuten plukt.  Trek dikke handschoenen aan want anders wordt je geprikt. Gebruik de jonge scheuten van de brandnetels in je eten, door de sla bijvoorbeeld of als soep of je wokt het snel met wat uitjes als groente.

Veel succes ermee!