Dieet versus gezond eten

Ja, het is weer zo ver. Na enkele jaren ben ik qua gewicht weer over de gezonde grens gegaan. Mijn broeken passen niet meer en ik voel me niet meer zo fit. Tijd voor wat discipline.

Omdat ik mensen die dit willen graag voedingsadviezen geef die een betere gezondheid en balans bevorderen, wil dat niet zeggen dat ik zelf altijd de beste keuzes maak. Alhoewel ik daar zoals de meesten van ons, wel mijn best voor doe. Met name gedurende de herfst en winter heb ik de nijging wat meer mijn smaakpapillen te volgen dan goed voor me is. Want hee, winter betekent ook opslaan en koesteren toch? En als je weer even met suiker tijdens feestdagen begint, slaat de suikerverslaving toe. Maar dit jaar was ik wat doorgeslagen. Men vraagt mij wel eens naar wat ik zelf doe op dit soort momenten. Daar kan ik dan kort over zijn. Wel gezond en voldoende eten, zodat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg en mijn lichaam zich niet gaat aanpassen aan minder eten. Maar wel de juiste combinaties en op het juiste moment. En natuurlijk GEEN SUIKER en GEEN GERAFFINEERDE PRODUCTEN.

Dat dit in deze maatschappij niet makkelijk is -want bijna alles in de supermarkt komt uit de fabriek en heeft onzichtbare en ongewenste toevoegingen- bewijs ik zelf maar weer.

Na 2 weken zijn de ‘snelle’ kilo’s er al weer af, maar wil ik weer in balans komen, dan zal ik toch 2 á 3 maanden scherp op mijn voeding moeten letten. Daarna kan ik weer wat andere combinaties maken. Dat is gelukkig minder moeilijk dan het lijkt. Als je al begint met het uitbannen van veel soorten brood, suiker, bieten, wortel en aardappelen, merk je al na enkele dagen dat je geen last meer hebt van die suiker dips. Wat het makkelijker maakt de goede voornemens vol te houden. Gelukkig vind ik gekookte wortels niet lekker dus is het geen straf. Maar let erop dat suikers tegenwoordig onder vele aliassen op de verpakking staan. Bijvoorbeeld, malt, moutextract, sucrose, stroop, aspartaam, aroma, melasse of welke codenaam de suiker industrie ook probeert te verzinnen om ons toch dat product te laten kopen ook al willen we geen suiker meer eten. Op gezondr.nl kun je 151 schuilnamen vinden voor suiker.

Een lekkere kom vet loze havermoutpap (gekookt met water in plaats van melk) met wat fruit vind ik een heerlijke start van de dag. Je kunt er ook wat jam zonder suiker aan toevoegen. In de middag en vet loze volkorenbrood maaltijd of een vette lunch bestaande uit vlees, groenten, eieren of kaas etc. Dit kan in de avond ook. Maar ik eet 2 tot 3 keer per week een vetvrije avondmaaltijd bestaande uit volkorenpasta met tomatensaus of peulvruchten met gekookte groenten en zeewier zoals wakame. Als tussendoortje soms wat radijsjes.

De kenners onder ons, herkennen hier enkele principes van Montignac en dat klopt. De adviezen die ik ook zelf opvolg, zijn gebaseerd op Montignac in combinatie met alles wat ik in de Chinese voedingsleer heb geleerd.

Wat eet ik wel? Liefst zo veel mogelijk biologisch of scharrel. De meeste groenten en fruit, vlees, vis, kip, bereid in roomboter of olie, peulvruchten en volkoren pasta, -rijst, en – brood maar wel op de juiste tijden en de juiste combinaties en soms een glaasje wijn bij het avondeten.

Recentelijk is wederom uit onderzoek naar voren gekomen dat o.a. de mediterrane voedingswijze gezondheidsvoordelen kan hebben. Dus laat je inspireren door recepten uit de ‘traditionele keukens’ want onze overgrootouders wisten veel beter wat gezond voor ons is.

Wil je meer hierover weten? Neem contact met me op voor het plannen van een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.