Dieet versus gezond eten

Ja, het is weer zo ver. Na enkele jaren ben ik qua gewicht weer over de gezonde grens gegaan. Mijn broeken passen niet meer en ik voel me niet meer zo fit. Tijd voor wat discipline.

Omdat ik mensen die dit willen graag voedingsadviezen geef die een betere gezondheid en balans bevorderen, wil dat niet zeggen dat ik zelf altijd de beste keuzes maak. Alhoewel ik daar zoals de meesten van ons, wel mijn best voor doe. Met name gedurende de herfst en winter heb ik de nijging wat meer mijn smaakpapillen te volgen dan goed voor me is. Want hee, winter betekent ook opslaan en koesteren toch? En als je weer even met suiker tijdens feestdagen begint, slaat de suikerverslaving toe. Maar dit jaar was ik wat doorgeslagen. Men vraagt mij wel eens naar wat ik zelf doe op dit soort momenten. Daar kan ik dan kort over zijn. Wel gezond en voldoende eten, zodat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg en mijn lichaam zich niet gaat aanpassen aan minder eten. Maar wel de juiste combinaties en op het juiste moment. En natuurlijk GEEN SUIKER en GEEN GERAFFINEERDE PRODUCTEN.

Dat dit in deze maatschappij niet makkelijk is -want bijna alles in de supermarkt komt uit de fabriek en heeft onzichtbare en ongewenste toevoegingen- bewijs ik zelf maar weer.

Na 2 weken zijn de ‘snelle’ kilo’s er al weer af, maar wil ik weer in balans komen, dan zal ik toch 2 á 3 maanden scherp op mijn voeding moeten letten. Daarna kan ik weer wat andere combinaties maken. Dat is gelukkig minder moeilijk dan het lijkt. Als je al begint met het uitbannen van veel soorten brood, suiker, bieten, wortel en aardappelen, merk je al na enkele dagen dat je geen last meer hebt van die suiker dips. Wat het makkelijker maakt de goede voornemens vol te houden. Gelukkig vind ik gekookte wortels niet lekker dus is het geen straf. Maar let erop dat suikers tegenwoordig onder vele aliassen op de verpakking staan. Bijvoorbeeld, malt, moutextract, sucrose, stroop, aspartaam, aroma, melasse of welke codenaam de suiker industrie ook probeert te verzinnen om ons toch dat product te laten kopen ook al willen we geen suiker meer eten. Op gezondr.nl kun je 151 schuilnamen vinden voor suiker.

Een lekkere kom havermoutpap (gekookt met water in plaats van melk) met wat fruit zoals peer op het laatste moment toegevoegd of blauwe bessen of aardbeien erop vind ik een heerlijke start van de dag. Je kunt er ook wat jam zonder toegevoegde suiker aan toevoegen. In de middag en vet loze volkorenbrood maaltijd met appelstroop, tomaten of een zelfgemaakte sandwichspread OF een vette lunch bestaande uit vis, kip, vlees, groenten, eieren of kaas met wat sla en bleekselderij etc. Dit kan in de avond ook. Maar ik eet in deze periode 2 tot 3 keer per week een vetvrije en vegetarische avondmaaltijd bestaande uit volkorenpasta met een heerlijke volle tomatensaus of peulvruchten met gekookte groenten, champignons en zeewier zoals wakame. Als tussendoortje soms wat radijsjes. In die periode drink ik overdag groene thee en in de avond kamille thee. En als ik later in de avond nog trek krijg, eet ik een appel.

De kenners onder ons, herkennen hier enkele principes van Montignac en dat klopt. De adviezen die ik ook zelf opvolg, zijn gebaseerd op Montignac in combinatie met alles wat ik in de Chinese voedingsleer heb geleerd. Dat laatste betekent met name het aarde element de Maag en de Milt/Pancreas in balans moeten worden gebracht. Deze komen in balans door de belangrijkste maaltijd te hebben gedurende de tijd waarop deze organen het meest actief zijn, namelijk tussen 7 en 11 in de ochtend. Eet warm gekookt voedsel en houd het simpel, dus niet te veel soorten en smaken door elkaar heen zodat het spijsverteringssysteem wordt ontzien en weer in balans kan komen. Dat laatste advies geldt voor iedereen. De andere zaken verschillen per persoon. 

Wat eet ik wel? Liefst zo veel mogelijk biologisch of scharrel. De meeste groenten en fruit, vlees, vis, kip, bereid in roomboter of olie, peulvruchten en volkoren -pasta, -rijst, en – brood maar wel op de juiste tijden en de juiste combinaties en soms een glaasje rode wijn tijdens het avondeten.

Recentelijk is wederom uit onderzoek naar voren gekomen dat o.a. de mediterrane voedingswijze gezondheidsvoordelen kan hebben. Dus laat je inspireren door recepten uit de ‘traditionele keukens’ want onze overgrootouders wisten veel beter wat gezond voor ons is. 

Deze manier van eten is gebaseerd op mijn spijsverteringssysteem. Elk mens heeft zijn eigen unieke systeem en reageert dus anders op voeding. De een voelt zich goed bij eiwitten, de ander bij granen en noem zo maar op. Het is ook beter om af te vallen in het voorjaar en zomer en niet te beginnen in de herfst of winter. Dus het is goed om daar ook rekening mee te houden en niet klakkeloos een dieet te kiezen omdat het een tijdje geleden hielp bij je zus, vader of vrienden in een warm land. De belangrijkste vraag is:  ‘ wat werkt voor jou’!

Wil je meer hierover weten? Neem contact met me op voor het plannen van een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.