Een goed ingerichte werkplek

Ergonomie op de werkplek

Ergonomie op de werkplek

Een goed ingerichte werkplek is de eerste stap om RSI klachten te voorkomen. De Interne Arbodienst van de Universiteit Leiden geeft aanwijzingen en daarnaast wat toelichting wat je kunt thuis kunt doen.

Thuis zit je het liefst achter een bureau of eettafel. Belangrijk is dat je zo zit dat je onderarmen parallel zijn aan het tafelblad.

  • De werktafel of bureau – Pas zo nodig bureau of tafel hoogte aan. Als dit niet mogelijk is, pas dan de stoelhoogte aan of ga op een stevig kussen zitten. Bij een te laag werkblad zijn blokjes of uitschuifpoten soms een oplossing. Zorg voor voldoende beenruimte.
  • De zithoogte – Zet de voeten plat op de grond of op een voetensteun. Dat kan ook een boek, stapel magazines of een krat zijn. Of iets anders dat je thuis kunt vinden. Zorg dat de onderbenen verticaal zijn, zodat de hoek tussen boven- en onderbeen ca. 90 graden is. Zorg dat de bovenbenen en knieën niet afknellen, bij een hoek van 90 graden is dit nooit het geval.
  • De rugleuning – Het onderste deel van de rug moet gesteund worden door de rugleuning. Stel de hoogte van de leuning hierop in. Mocht je geen instelbare stoel hebben, zit dan in ieder geval recht op.
  • De armleuning –  (als je die hebt) Bij ontspannen neerhangende bovenarmen en een horizontale houding van de onderarm dienen de elle bogen nog net de armleggers te raken. Onderarm en bovenarm maken een hoek van 90 graden. Ontspan je schouders, voorkom dat je met opgetrokken schouders achter het toetsenbord zit.
  • Lees- en schrijfwerkzaamheden –  Het gedeelte van de tafel dat voor lees- en schrijfwerkzaamheden gebruikt wordt, heeft een goede hoogte als het werkvlak zich, bij ontspannen neerhangende bovenarmen, een paar centimeter boven ellebooghoogte bevindt.
  • Scherm en toetsenbord – Heb je een tablet of laptop, probeer aan een separaat toetsenbord te komen. Het scherm staat zodanig dat je blik tegen de bovenkant van het scherm kijkt wanneer je in de juiste werkhouding zit. Je kunt ook verhogen met een stapel boeken of iets anders. De afstand is ongeveer 50 cm. Mocht je steeds naar voren willen buigen, zet het scherm dan iets dichterbij of stel het scherm in zodat het beeld groter wordt en dus beter leesbaar.