Eet de regenboog aan kleur en booster je gezondheid

Er zijn veel mensen die inmiddels het belang inzien van het eten van voldoende groenten en fruit met een laag suiker gehalte. In het kader van mijn opleiding heb ik eerder geschreven over de natuurlijke chemische plantenstoffen die polyfenolen genoemd worden bij het voorkomen van kanker. En inmiddels wordt door onderzoek bevestigt dat een juiste voeding keuze ook kan bijdragen aan het voorkomen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, hoog bloedsuiker en diabetes, ziektes door een overgroei aan verkeerde bacteriën in de darmen zoals lekke darm syndroom, en Alzheimer door het lekken van stoffen buiten de hersenwand. Allemaal welvaartsziektes die in verband worden gebracht met slechte voeding en een ongezonde levensstijl.

De stoffen in natuurlijke voeding als groenten en fruit kunnen je gezondheid een booster geven op een natuurlijke manier en het is eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld om ervoor te zorgen dat je dagelijks makkelijk de juiste hoeveelheid van die stoffen binnen krijgt door volwaardige, onbewerkte voeding te kiezen.

Deze natuurlijke boosters of ook nutricijnen genoemd, zitten ook in kruiden, peulvruchten, noten en zaden en (met name) groene thee. Maar je vindt ze ook in koffie, donkere chocolade en rode wijn.  Het zijn antioxidanten. Dat wil zeggen dat ze schadelijke stoffen, ‘vrije radicalen’ die vrij komen bij allerlei lichamelijke processen, neutraliseren. Dit versterkt het immuunsysteem en voorkomt ontstekingsreacties die ons DNA schaden, het verouderingsproces versnellen en hart- en vaatziektes en dementie kunnen veroorzaken.

Polyfenolen maken deel uit van het afweer en voortplantingssysteem van planten. Planten zijn gebonden aan de plek waar ze staan. Bij een aanval van een natuurlijke vijand kunnen ze niet weg rennen zoals wij. Dus bij een aanval beschikken zij over stoffen die hen beschermen en de vijand op een andere manier op afstand houden. Maar ze zorgen ook voor hun voortplanting. Sommige kleuren in bijvoorbeeld fruit en groenten trekken bepaalde dieren aan die door hen te eten, de vrijgekomen zaden door ontlasting weer verspreiden. Maar je kunt ook denken aan de nectar van een plant die bijen aantrekt die vervolgens het stuifmeel meenemen en verspreiden zodat en bevruchting bij een andere plant kan plaats vinden.

Elke chemische samenstelling heeft zijn eigen smaak, geur en kleur. Als je veel kleuren eet, krijg je dus een groot spectrum aan natuurlijke chemische stoffen binnen die allen je gezondheid kunnen boosteren. Veel voedsel dat wij eten bevat veel geraffineerde granen, koren en soja en te weinig groenten en fruit met gezondheidsproblemen en overgewicht als gevolg.

Wat kun je zelf doen om dit te veranderen?

Koop in ieder geval altijd volkoren granen zoals havermout, rijst en pasta. Sla per week zo veel mogelijk verse groenten en fruit in met zo veel mogelijk verschillende kleuren. Liefst van het seizoen. De natuur levert ons per seizoen de voeding die met de temperatuur van dat seizoen het beste voor je is. Voeding van biologische aard of bij voorkeur de lokale boeren markt. En als het niet anders kan groenten en fruit uit de regio via de plaatselijke supermarkt. Je kunt denken aan:

Groene asperges, broccoli, spruiten, andijvie, boerenkool en spinazie.
Rode kool of bietjes, rode tomaten gedroogd of gestoofd door salade of dressings, als saus of soep.
Rode, zwarte of witte bonen of linzen in schotels en voedzame soep.
Witte asperges en artisjokken apart of bij pasta.
Groene peren of appels.
Rood klein fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen en pruimen
Gele abrikozen of pruimen
Blauwe druiven, bessen, bosbessen of pruimen
Allemaal in de zomer vers of in de winter gekookt, door de pap, in je pannenkoek of ingemaakt als jam.

Gebruik bij de bereiding van je voedsel gezonde kruiden die het gerecht niet alleen lekkerder maken maar ook de vertering en opneembaarheid bevorderen. Je kunt een gerecht ook elke keer een andere smaak en beleving geven. Zorg dat je deze kruiden altijd bij de hand hebt:

Met groene bos uien kun je extra groen toevoegen aan je voorjaarsgroenten en bij kip, vis en eiergerechten.
Verse basilicum als pesto, bij tomaten of door pasta.
Peterselie of koriander door dressings, bouillons, soepen, vis, eieren of marinades.
Rozemarijn op tomaten, varkensvlees of door marinades.
Salie in pasta, pizza, jus of in een dressing.
Tijm in bouillons, soepen, lamsvlees, marinades.
Maar je kunt ook potjes gedroogde provinciale-, Italiaanse- of Griekse kruiden kopen en zo variatie aanbrengen in je menu.
Gele kurkuma in de pap, op de gestoofde spitskool, soep of stoofpot. Staat ook bekend ter voorkoming van pijnlijke gewrichten, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Maar denk ook aan saffraan door de rijst, citroensap in een dressing of over vis.
Bruine kaneel over de gestoofde appeltjes.
Nootmuskaat over de sperziebonen.
Kruidnagel en laurierblad in bepaalde stoofschotels, marinades en bouillon.

Twee of drie kopjes koffie per dag is prima.
Of een stukje donkere (bruine) chocolade (minstens 75% cacao) tussendoor.
Een glas rode wijn bij het eten. Helpt ook al het geheugen te verbeteren.
Een handje rouwe amandelen, Pekan noten en walnoot rond 4 uur in de middag. Ook goed bij de studie.

Zo zie je een regenboog aan vers voedsel geeft je alles wat de aarde je te bieden heeft voor een goede gezondheid.