Pijn en stijfheid in het schoudergewricht en ‘Frozen shoulder’

schouder pijn 2Een aandoening aan het schouder gewricht kan gepaard gaan met pijn, stijfheid, roodheid en zwelling en (zeer) beperkte bewegelijkheid en gevoelloosheid. Het kapsel in de schouder wordt soms kleiner en strakker. Vaak is de kwaliteit van het weefsel in het gewrichtskapsel verslechterd door slechte doorbloeding, overbelasting of trauma.

Bij Frozen shoulder kan de pijn continu of met aanvallen aanwezig zijn. Zeurend en/of stekend zijn en zit vaak aan de buitenkant van de schouder rond de bovenkant van de bovenarm. Bij deze aandoening is het aan te raden om de schouder licht te blijven/laten bewegen, maar binnen de pijngrens te blijven. Zonder behandeling kan de deze aandoening tussen 1 en 3 jaar duren.  Soms zie ik mensen in de praktijk met diagnose Frozen shoulder of een Impingementsyndroom waarbij de ruimte onder het schouder dak te klein is voor structuren die hier gelegen zijn.

Binnen de Chinese geneeswijze wordt bij diagnostisering van schouderpijn in eerste instantie gekeken naar welke meridiaan is aangedaan. Omdat de meridianen van o.a. de Long, Dikke darm, Dunne darm, San jiao en Galblaas door of rond het schoudergewricht lopen worden deze onderzocht en maken zij naast punten op andere meridianen onderdeel uit van de behandeling. Binnen de Chinese Geneeswijze kent men interne en externe oorzaken bij pijn en stijfheid in het schoudergewricht. Deze vallen onder een pijnlijke obstructie van het type:

KOUDE: meestal bij Frozen shoulder, met ernstige scherpe of stekende pijn in het schouder gewricht die verergert door koude of verminderd door warmte applicatie, onmogelijkheid de arm te abduceren en een koude gevoel.

WIND: met pijn en bewegingsbeperking, wisselend van plaats en intensiteit, meestal acuut begin.

VOCHT: Diepe zware doffe pijn, zwelling op een vaste locatie, verergert bij vochtig weer en er is een gevoel van zwaarte met eventueel gevoelloosheid.

HITTE: Pijn en bewegingsbeperking gepaard gaande met roodheid, warmte en zwelling.

Wanneer er een combinatie van de bovenste 3 is (San Bi) spreekt men over een Bi syndroom.

Dit alles kan worden veroorzaakt door eerder opgelopen trauma of overbelasting en soms is de oorzaak gelegen in een disbalans van een orgaan. Een lokale Qi stagnatie kan een bloed stase veroorzaken waarbij de pijn stekend is. Een acuut probleem kan op termijn een chronische aandoening worden die dan ook een langduriger behandeling nodig heeft. Daarom is het belangrijk niet te lang te wachten met een behandeling.

Bij bovenstaande klachten kunnen Acupunctuur en TuiNa Therapie een uitkomst bieden.

Maak een afspraak! voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ontdekken wat ik voor je kan betekenen.