Galblaas

In de Chinese geneeskunde (TCM) hoort de Galblaas (GB) samen met de yinne Záng de Lever bij het Hout element. Westers gezien is de taak van de galblaas om gal op te slaan en uit te scheiden en om vet in de lymfe te helpen absorberen. Vetten zijn essentieel voor de celmembraan structuur en -integriteit, en biosynthese van steroïde hormonen, galzuren en vitamine D (bot stijfheid).

Dit orgaan slaat volgens de TCM gal op, levert qi aan de pezen om te zorgen voor betere beweging en behendigheid en regelt de besluitvorming, het gevoel van eigenwaarde en moed. Doordat gal als een belangrijke essentie wordt gezien, behoort het tot de 6 buitengewone organen (Qi Heng Zhi Fu) hersenen, merg, botten, uterus en vaten. Door deze belangrijke functie zou het volgens de Su Wen de schakel zijn tussen deze buitengewone organen en de overige organen. Een aparte vermelding waard dus.

In de Chinese geneeskunde wordt de galblaas als de ‘ambtenaar’ gezien die verantwoordelijk is voor (Zhong Zheng), de centrale deugdzaamheid, oprechtheid of integriteit.  Die rechtvaardige en precieze beslissingen en inschattingen maakt. Zowel op emotioneel gebied als met betrekking tot de spijsvertering. Het lijkt erop dat deze verschillende eigenschappen van de andere organen assimileert en integreert. Binnen de orgaanklok is zijn meest actieve tijd van 23.00 tot 01.00 uur en neem hij gedurende die tijd de honneurs waar van het Hart dat op dat moment het minst actief is. De galblaas is 12 uur later het minst actief.

Klachten die kunnen wijzen op een disbalans in dit systeem zijn: GB Qi leegte: droom verstoorde slaap /nachtmerries, wazig zien, zelfbeeld problemen, zelftwijfel, moeite met het nemen van beslissingen. Of GB volte: rib pijn, moeite met het verteren van vet. Damp hitte in de GB: chronische misselijkheid, braken, dorstig zonder zin om te drinken, zure smaak, weinig donkere urine, duizeligheid.

Galstenen en Galblaas reiniging