Gestoofde Groene kool

Het is nog geen winter, maar dit is wel de tijd van de kolen. Dit betekent dat deze groente vaak goedkoper te verkrijgen is.  Niet in de laatste plaats wanneer deze gewoon uit Nederland komt. Dat groene kool gezond is weten de meesten van ons wel.  Dus gisteren at ik deze heerlijke schotel en vandaag at ik een restje op brood. Heerlijk!! Wil je weten wat de Chinese dieetleer over dit recept  te zeggen heeft lees onder het recept verder. Eet smakelijk!

(4 personen)

  • 1 groene kool in smalle reepjes gesneden
  • 2 middelgrote uien in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel milde olijfolie voor bakken en braden
  • 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Wat gekookt water om te stomen
  • 1 snuf Keltisch Zeezout

Zet de wok op middelhoog vuur en voeg  de olie toe. Voeg de uien en knoflook toe en laat deze fruiten. Doe in gedeelten de kool erbij en hussel de groenten goed om. Voeg wat gekookt water toe en de Italiaanse kruiden. Laat 1-4 minuten op een laag vlammetje garen. Voeg als laatste een snuf zeezout toe.

Serveren met Bruine/volkoren/zilvervlies rijst of volkoren (Spelt) pasta. Als je wat van de buitenste bladeren heel mee laat stoven, kan je die gebruiken om het geheel in op te rollen of in te pakken.

Eigenschappen zijn mild verwarmend, zoet en scherp. Het bevochtigt o.a. de darmen (goed als je last hebt van constipatie), helpt je maag voor een goede spijsvertering en zuivert het bloed. in verschillende culturen blijkt het gegeten te worden om een mooie huid te krijgen/houden. Westers gezien vol van vitamine C, E en calcium.