Gezonde informatievoorziening ten aanzien van voeding en voeding therapie

Advies voor voeding in zijn algemeenheid

Vandaag bekeek ik de opname die gedeeld werd door mijn beroepsvereniging Zhong, van de lezing van Betteke Visserman over Vitale Voedingsvisie in de Chinese Geneeskundige praktijk. Deze werd gehouden tijdens de Zhong bijeenkomst op 18 mei 2013. Ik was erbij en was toen al geïnspireerd. Vandaag, 4 jaar later is alles wat in deze lezing ter sprake kwam, nog meer waar, en is actie en beter inzicht in voeding nóg urgenter.

Ze schetst hoe een cliënt ‘Karel’, met klachten als overgewicht, osteoporose, vermoeidheid en spierpijn (haar diagnose metabool syndroom), door middel van andere voeding hoopvolle resultaten boekt. De Westerse diagnose zou zijn geweest: Obesitas, Hyperlipidemie, Glucose intolerantie, Hypercholesterolemie en Osteoporose.

Zij vertelt over hoe goede voeding aan de basis staat van het zelfhelend vermogen en sterk de kans vergroot op blijvend resultaat. Zeker als deze gecombineerd wordt met TCM disciplines als TuiNa Therapie, Acupunctuur en/of Kruiden therapie. Omdat de TCM therapeut een Individuele diagnose stelt gevolgd zoor een individuele behandeling.

Traditionele voedingsleer kent namelijk een lange termijn van ervaring, die ongewenste bijwerkingen uitsluit. Voedingsmiddelen werden zeer frequent gebruikt, wat van groot belang was. De voeding wordt beschreven op basis van de energetica zoals smaak: hoe men reageert op het proeven van bijvoorbeeld een zure smaak waarbij de energie naar binnen en beneden trekt, of bij een scherpe smaak de energie naar buiten toe. Maar ook de natuur van voedsel van heet tot koud, zoals de werking van bijvoorbeeld ‘een boerenkool die met -20 graden op het veld staat die een goed ingebouwde CV heeft, en de banaan uit de tropen heeft een dikke schil en een koelkast in zijn lijf’. De invloed van de plaats van afkomst van voedsel: bijvoorbeeld uit de tropen of uit een land rond Nederland. Maar ook de beweging van de energie. En de actie en eigenschappen van voedsel en op welke meridianen deze gericht is. Ten slotte hoe dit vertaald wordt in de 5 transformaties en Yin en Yang.

Tijdens de lezing haalt ze ook nog de leer van de inmiddels overleden François Ramakers aan en adviseert iedereen die een overzicht zoekt naar wat voedingsleer en voedingswijze in kan houden, en naar een meetlat zoekt om langs elk ander dieet te leggen om deze te screenen, zijn  boek te lezen dat hij in 1992 heeft geschreven: ‘Traditioneel fundament van de TC voedingsleer en voedingswijze’.

Vanuit de TCM geeft Betteke een algemeen voedingsadvies voor ‘Karel’ dat individueel afgestemd is, eenvoudig is, op de juiste wijze bereid, met verwarmende voeding (omdat Karel aan koude verschijnselen lijdt). Voeding dat volwaardig, zuiver, vers, gevarieerd en onbewerkt is en uit de buurt komt.

Deze eerste helft van de 2 uur en 10 minuten durende lezing is wellicht beter geschikt voor TCM therapeuten, maar in het tweede uur zijn er zaken die mensen aan zullen spreken die veel behoefte hebben aan beter zicht op hoe de beeldvorming over ‘gezonde voeding’ beïnvloedt wordt met een casus over dieetboters en de film: ‘Follow the money’.

Ook komen misleidingen zoals cholesterol verlaging, de bijwerking van plantenstanolesters, onjuiste verhouding van meervoudig onverzadigde vetzuren en de productie en onjuist gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren aan de orde. Maar ook misleidingen over de invloed van ‘gezonde verse vis’.

In haar e-book legt ze trouwens ook veel uit over hoe vetzuren werken waardoor we zelf aan de slag kunnen met gezonde voeding.

Wat ik ook interessant vond was dat zij tijdens deze lezing ook uitlegt hoe Voedingsinformatie als ziekteoorzaak kan worden gezien. Deze is om te beginnen ingewikkeld. Wetenschappelijk onderzoek is niet waardevrij. Zij wijst ons op de macht van de voedingsindustrie d.m.v. octrooi en regelgeving (bv. Codex Alimentarius) en krachtige propaganda. Deze verdrijft lokale kleinschaligheid. En er is sprake van opzettelijke misleiding.

In het laatste deel van haar lezing komen onderzoeken ter sprake over gedegenereerde voeding en de meerwaarde van biologische voeding. Zoals het onderzoek van Weston Price ‘Gedegenereerde voeding als bron van fysieke degeneratie’. Over de tandarts die onderzoek deed in de vorige eeuw naar natuurvolkeren die nog traditioneel leefden. Een aanrader volgens Betteke. In dat licht waarschuwt ze ‘Karel’ ook nog om er niet vanuit te gaan dat alles dat in de natuurvoedingswinkel aangeboden wordt, goed is.

Zij sluit af met een quote die een goed beeld geeft over het principe van waaruit de TCM werkt.

HOE COMPLEXER DE PATHOLOGIE, HOE EENVOUDIGER DE REMEDIE

One disease……..different treatments  Different diseases……..one treatment

Ik verwijs je graag naar genoemde lezing, sheets en films waarvan je hieronder de linkjes vindt.

Mocht het filmpje te lang voor je duren of te vakinhoudelijk? Voor goede eetadviezen heb ik op mijn site e.e.a. geschreven. Doe er je voordeel mee.