Groenten en fruit van het seizoen

Een overweging bij het kiezen van groenten en fruit van het seizoen is door de globalisering tegenwoordig in de westerse benadering niet meer zo populair. Veel soorten groenten en fruit zijn grote delen van het jaar voorhanden. Belangrijk voor wat betreft de oude voedingswijsheid is om voedsel te kiezen op basis van de teel-/pluk tijd van het land waarin je leeft. De Qi van de voedingsmiddelen van je eigen omgeving resoneert c.q. is beter te transformeren en past beter bij de weersomstandigheden dan voeding van andere delen van de wereld.

In tropische landen is voedsel vaak verkoelend, hetgeen fijn is voor de mensen die verkoeling nodig hebben, maar als het winter is in Nederland, dan is verkoelend of koud voedsel meestal geen goed idee en kun je beter iets meer verwarmend voedsel eten. Als het in Nederland warm weer is in de zomer, dan is verkoelende voeding weer wel van toepassing. Let wel, dit geldt dan weer niet voor mensen die op dat moment koude verschijnselen hebben. Dat staat dan nog los van de duurzaamheid omdat voeding geen lange (vlieg) reis heeft hoeven maken.
Om inzicht te krijgen in welke groenten en fruit van het seizoen zijn hier wat tips. Kijk of je kunt zien of het uit Nederland komt. Vaak is het in het seizoen ook het goedkoopste dat voorhanden is. Vers van de boer is natuurlijk helemaal een goede indicatie.

Voorjaar Na de lange winter kijkt iedereen reikhalzend uit naar verse Andijvie, Spinazie, Postelein, Kropsla, Raapstelen, Bloemkool, Asperges, Wortelen, Rabarber, Komkommer, Peulen, Tuinbonen, Spitskool.
Zomer Veel groenten van het voorjaar zijn nog voorhanden maar ook groenten als Sperziebonen, Snijbonen, Bleekselderij, Bietjes en Rode kool zijn volop voorhanden. Fruit als pruimen, aardbeien, bessen en kersen.
Herfst en winter Ook al zijn de groente soorten die in de herfst aan bod komen in het algemeen ook in de winter verkrijgbaar, deze seizoenen moeten gezien de koude maanden en de schaarse aanvoer van groenten in januari en februari samengevoegd worden.

Paddenstoelen zijn een groot deel van het jaar voorhanden maar gezien Paddenstoelen ook in de herfst in de natuur te vinden zijn worden deze onder de herfst geschaard. Ander groenten zijn bijvoorbeeld:

Groene of gele Savooiekool, Witte kool, Zuurkool, Spruitjes, Chinese Kool, Prei, Winterwortel, Knolselderij, Koolraap, Schorseneren, Witlof en Pompoen. Denk aan fruit als appels, peren, druiven, kersen en bessen.

De wintermaanden zijn ivm de koude, uitermate geschikt om stamppotten en eenpansgerechten te maken. Deze traditie is al eeuwen oud. Denk aan Hutspot, Boerenkoolstamppot, Zuurkoolstamppot, Stoofschotels van kool, wortelen en vlees, Rodekoolstamppot, Bietjesstamppot, Hete Bliksem, Perenstamppot.

Peulvruchten Alle soorten worden vaak in gedroogde vorm verkocht. Hierdoor kun je deze het hele jaar door eten.