Gua Sha

gua shaGuasha is een unieke en oude therapie uit China, waarbij met – in de meeste gevallen – een jade steen langs het lichaam wordt gestreken om blokkades door afvalstoffen te zoeken en te verwijderen. Door de eeuwen heen werden hiervoor verschillende materialen gebruikt zoals munten, buffelkam of andere stenen, mijn voorkeur gaat echter uit naar de jadesteen omdat het effect meer aansluit bij de soorten behandelingen die ik geef en uit hygiĆ«nische overwegingen.

 

‘Gua’ betekent schrapen en ‘Sha’ zijn rood/paarse puntjes op de huid die ophoping van afvalstoffen aan geeft. Gua Sha wordt ingezet bij zowel acute als chronische (pijn) klachten en ziekten.

Tijdens een behandeling worden de organen en de bloedsomloop/Qi gestimuleerd en wordt het immuunsysteem verbeterd. Ook het lymfesysteem wordt geactiveerd en de energie- c.q. emotionele balans herstelt.

Het is nagenoeg een pijnloze behandeling die tussen de 20-30 minuten duurt. Er wordt met een speciale kruidenolie gewerkt die de ontgifting ondersteunt en de doorbloeding bevordert. Tijdens een behandeling wordt de huid ingesmeerd met deze olie, waarna er over het lichaam wordt geschraapt met de steen. De behandelde huid wordt vaak rood en lijkt een beetje op een bloeduitstorting. Dat is het niet, maar hoe donkerder de ‘sha’ is, des te heviger de blokkade. Deze plekken verdwijnen binnen 2 tot 7 dagen. Hoe snel dit gaat ligt aan de gezondheidstoestand van het lichaam. Het te behandelen gebied bestaat uit de nek, schouders en rug, eventueel uitgebreid met gebieden op de ledematen.

Op de dag van de behandeling is het af te raden om veel lichamelijke inspanning te verrichten. Het is raadzaam 3 uur voorafgaand- tot 3 uur na de behandeling alleen een lichte maaltijd te gebruiken. Tot 3 uur na de behandeling is het noodzakelijk om grote temperatuurveranderingen op het behandelde gebied te vermijden. Denk daarbij aan douchen/baden, zonnen, kou en tocht.

Deze techniek wordt niet ingezet bij huidproblemen, kneuzingen en botbreuken, hernia, koorts, infectieziektes, zwangerschap, bloedstollingsproblemen, spataderen, psychische stoornissen of angsten, epilepsie, hart- en/of nierfalen en kanker.