Heermoes thee bij herstel van botbreuken maar dat is nog niet alles

heermoes, botten, bloed, nieren, gezond, utrechtRegelmatig zie ik cliënten in de praktijk met pijnklachten als gevolg van trauma. Bijvoorbeeld door een val of een ongeluk in het verkeer, waarbij bijvoorbeeld een rib of sleutelbeen gebroken is. Men heeft  last van stijfheid en pijn in en rond het getroffen gebied. Nu heeft pijn en stijfheid natuurlijk een functie. Als je lichaam beschadigd is, heeft het tijd nodig om te helen en zorgt stijfheid en pijn bij bewegen dat je het gebied ontziet. Maar na ongeveer  6 weken wil men weer rustig het lichaam belasten. Naast het behandelen van de klacht, geef ik regelmatig het advies mee om een tijdje Heermoes thee te drinken om de aanmaak aan botweefsel te bevorderen.

Heermoes ook wel bekend onder de naam Paardenstaart, is o.a. rijk aan mineralen zoals bijvoorbeeld silicium of kiezelzuur, deze stimuleer onder andere de vorming van collageen. Ons lichaam heeft deze nodig voor de opbouw van botten, haren, nagels, pezen en kraakbeen. Daarom wordt het aangeraden bij osteoporose, botontkalking, botbreuken, bindweefselzwakte, tendinitis, en tennisarm. Door de bloedzuiverende werking heeft het een positieve invloed bij ontstekingen en huidproblemen en helpt het bij in- en uitwendige wondgenezing doordat het bloed stelpt. Daarnaast werkt het urine afdrijvend. Goed bij ziekten als reuma en nierstenen.

Het Water element
Als je naar de beschreven werking door de eeuwen heen kijkt, herken je eigenschappen die in de 5-elementen leer onder het element Water zouden vallen. Het werd ingezet voor het versterken van de nieren maar helpt ook bij sommige nier- en blaas problemen. Het versterkt de botten en het merg en bevordert de elasticiteit van de pezen en de reconstructie van het kraakbeen. Blijkbaar werd het vroeger ingezet bij psychische en emotionele problemen als gevolg van nier zwakte. Het gebruik van het kruid zou meer zelfvertrouwen geven, je weer in contact brengen met de bron en invloed hebben op de communicatie tussen onze twee hersenhelften.

Maar Heermoes is niet alleen goed voor ons lichaam. De wortels van de plant kunnen, als een van de weinige planten, tot op grote diepte doordringen om zo de mineralen naar boven te kunnen brengen en daardoor de aarde te voeden. Men kan het aftreksel van de thee blijkbaar ook gebruiken als natuurlijke meststof of insectenspray bij o.a. bladluis.

Je kunt 4 eetlepels gedroogde Heermoes 15 minuten koken in een liter water en dit gedurende de dag drinken.

Het wonder van de natuur.

Gebruik medicinale thee niet langer dan 3 weken achter elkaar. Ben je zwanger vermijd dit kruid. Dit kruid kan ook interactie hebben met medicijnen, laat je daarom eerst adviseren door een deskundige.