Het voeden van je nier energie in de winter

winterEen cliënt vroeg me laatst iets te schrijven m.b.t. het voeden van je nieren. Als je ouder wordt neemt je nier energie af. Je jing vermindert. Bij vrouwen na de 40 merk je dit al. Je milt energie wordt minder, je hebt ‘minder’ bloed en daardoor ga je ook rond je vijftigste jaar in de overgang. Het droogt op. Nu is dit aftakelingsproces niet stil te zetten maar je kunt het wel positief beïnvloeden door in balans te leven en goed te eten, te rusten en voldoende te bewegen.

Zoals ik al vaker meld is het goed om na gelang je ouder wordt ook wat meer rust te nemen. Rust is Yin, yin is ook bloed en de basis van yin zijn je nieren en dat is wat je als je ouder bent zeker moet koesteren.  Je nier yin is essentieel voor de werking van de overige yinne organen: milt, long, lever, hart. De nier is de basis. De nier hoort samen met het yange orgaan de blaas bij het water element, dat binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) resoneert met het het seizoen winter, noord, water, zout, de kleur zwart, koude, maar ook hoofdhaar, speeksel, oren en botten en de emotie angst en schock.

Het water element uit balans uit zich in vroeg grijs worden, veel zout willen eten, kouwelijk zijn, incontinentie, angstig zijn, hoorproblemen, verminderde botdichtheid,

Voor wat betreft je voeding zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt eten of kunt mijden. Om je water element te voeden kun je het beste in de winter warme hartige soepen eten, volkoren graan, geroosterde noten, gedroogd voedsel, smalle donkere bonen, zeewier, gestoomde wintergroenten. En wat dacht je van een heerlijke Winter Congee.

In de winter is het goed om je voeding langer te koken op een lagere temperatuur en met minder water. In het algemeen is het goed om zout (met mate) en bittere smaken te kiezen, die voeden nieren en het hart. Hieronder vallen: Haver, spelt, sla, waterkers, andijvie, boerenkoolselderij, asperges, alfalfa, sesamzaad, wortel, rogge, havermout, quinoa, amarant, citroen rasp, cichorei, lof, miso, soja, zeewier, boekweit en Spelt. Maar ook is het goed om pompoen te eten. Een mooie combi is pompoen met adukibonen.

Anijs, zwarte peper, gedroogde gember, kaneel, kruidnagel, peterselie, venkel, alles uit de uienfamilie zijn goede smaakmakers voor deze categorie. Ook walnoten, amandel(-melk) is goed maar met mate. Al deze voedingsmiddelen zijn verwarmend.
Let op! Voorzichtig met verwarmend eten indien je warmte- en of droogte verschijnselen hebt zoals koorts, grote dorst, gevoel van warmte, constipatie, verdikte-, rode- warm aanvoelende huid, snelle pols, rode tong, geel tongbeslag.

Dierlijk eiwit zoals kip, rundvlees en vis, lekker lang koken als een stoofpot. Stoofpotten zijn door het lange garingsproces lichter verteerbaar. Maar ook vis zoals forel, mosselen, sardines  en zalm raadt men aan. Eet ook peulvruchten zoals: zwarte bonen, bruine linzen (4 uur koken) kikkererwten, aduki bonen. De laatsten zijn makkelijker verteerbaar. Zoete rijst, samen met peulvruchten is ook een gezonde eiwitverstrekker. Daarnaast zijn  zwarte bessen en rozebottel zeer aan te bevelen. Eet eieren en kaas met mate en ghee. Ook brandnetelthee wordt aangeraden. Eventueel een beetje te zoeten met een klein beetje honing.

Te vermijden: koelend voedsel, fruit en sappen. Fruit kun je beter gekookt eten. Rauw voedsel zo min mogelijk, een heel klein beetje bij een warme maaltijd kan wel.  Suiker is af  te raden, alsook TE veel zout of zeewier en TE veel dierlijke eiwitten.

Voor zover het mogelijk is, vermijd ook stress, angst, onzekerheid en overwerk. Kom je hier in je huidige leven niet onderuit? Gebruik deze tijd om te reflecteren en te bedenken hoe je hier iets aan kunt doen om dit te veranderen.

Ten slotte. Doe rustig aan met alcohol en koffie. Kauw je eten goed en eet niet te laat in de avond, zodat je lichaam nog de tijd krijgt het te verteren. Uiterlijk 3 tot 4 uur  voordat je gaat slapen.

En bedenk als je te weinig energie hebt, eet dan zeker veel zelfgemaakte soepen met verse groene groenten en zaken zoals hierboven genoemd. Je lichaam heeft minder energie voor de vertering nodig en je spaart je energie. Zo krijg je toch alle voedingsstoffen binnen.

Veel succes!