Herfst en het Metaal element

De herfst, ontgift je lichaam en geest. De herfst staat voor Metaal energie. Deze is naar binnen gericht en laat ons afscheid nemen van de energie van de zomer. Wat ons lichaam en organen betreft gaan we naar een tijd die resoneert met wat wij de long en de dikke darm noemen. Deze volgen de zelfde beweging.

De long laat ons inademen en als we uitademen laten we energie in de vorm van CO2 los dat we niet meer nodig hebben. De dikke darm ontvangt voeding en laat de energie in de vorm van afval van verwerkt voedsel, dat ons lichaam niet meer kan gebruiken los. In de Traditional Chinese medicine (TCM) vallen meer zaken onder die ene naam van dat ene orgaan. De kleur wit, de huid, neus en holtes, lichaamshaar en ons immuunsysteem staan onder invloed van dit yin/yang paar de long (Fei) en dikke darm (Da Chang). De smaak die bij het metaal element hoort is scherp. De emotie is verdriet. Klimatologisch hoort droogte bij dit element.

Wat onze levensfase betreft is het de fase die gaat spelen vanaf je 40ste, 45ste jaar. Richting de overgang of bij disbalans de midlifecrisis. Je maakt de balans op. Welke toekomstwensen zijn in vervulling gegaan en welke (nog) niet. De emotie die bij dit jaargetijde hoort is verdriet. Een emotie die hoort bij loslaten. Vaak bekruipt ons een gevoel van nostalgie omdat het weer vroeger donker wordt, de temperatuur daalt, de yinne periode van het jaar gaat van start. Koester je goeie ervaringen en levenslessen en laat wat je niet meer nodig hebt los. Loslaten is net als dood gaan, een onderdeel van het leven.

Herfst is het seizoen waarin de energie van de long en dikke darm wordt opgeladen, maar ook waarin deze organen kwetsbaar zijn. Voor de Long geldt dat overtollig slijm moet worden af gestoten. De bekende loopneus door de wat koudere lucht of verkoudheid of een buikgriep zijn hier een voorbeeld van. Het nemen van koud voedsel in de herfst zoals ijs en koude dranken uit de ijskast met eventueel nog klonten ijs, maakt deze organen kwetsbaar. We moeten onze voedingsgewoontes, leefstijl en kleding die bij de zomer hoort, los laten en de wat verwarmende voedingsmiddelen en kleding uit de kast halen.

Als het metaal element uit balans is uit dit zich vaak in een droge neus, huid en ontlasting, eczeem, loopneus of chronische bloedneus, diarree bij het eten van scherp voedsel en vaak verdrietig zijn.

Versterken en loslaten handige tips voor deze tijd
We kunnen long en dikke darm extra ondersteunen in deze tijd. De naar binnen gerichte energie tijdens dit seizoen is een perfect moment om jezelf te organiseren en terug te gaan naar wat werkelijk telt. Een mooie tijd om los te laten wat je niet meer nodig hebt. De patronen te bekijken die ons leven belemmeren en actie te ondernemen om ze te transformeren. Verlies en pijn voelen en rouwen om op deze manier onze emoties te verwerken.

Nu het eerder donker/yin wordt, is het beter ook je activiteiten hierop aan te passen. Blijf wat vaker ’s avonds thuis. Mediteer, lees een goed boek of luister naar mooie rustige muziek. Ga wat eerder naar bed en verplaats je sport/yang momenten weer naar de dag. Een boswandeling juist in de herfst voedt je long energie. Een lekkere soep eventueel met wat gember of pepermunt olie inademen helpt bij verkoudheid. Je kunt pepermunt thee nemen bij buikpijn. De long is in deze tijd erg gevoelig voor droogte. Stoofpeertjes helpen dit te voorkomen. Als je deze met een pijpje kaneel en biologische diksap zonder suiker maakt, is deze heerlijk en verantwoord. Bakken en sauteren is het beste met heerlijk ruikend voedsel. Gebruik zure en gefermenteerde voedingsmiddelen, zuurkool, azijn, zuurdesem, yoghurt (niet net uit de koelkast). Laat voedsel in dit seizoen wat langer door koken, maar op een lager vuur.

De groenten en fruit die bij dit seizoen horen helpen je deze energie te versterken en je lichaam te reinigen en ondersteunt zodoende deze organen. Denk in de herfst ook aan appelmoes met kaneel, peren, druiven, bessen, kersen, wortels, pompoen, noten, granen etc.

Bij loslaten denk je ook aan ontgiften. Een prima manier om je lichaam te helpen met ontgiften is een Gua Sha behandeling. Deze behandeling helpt je lichaam afvalstoffen los te maken en af te voeren en werkt weerstand verhogend.

De Winter en het water element