Het verband tussen verzadigd vet en cholesterol

Regelmatig zie ik cliënten die verschillende medicijnen moeten slikken. Om een juiste Chinese diagnose te kunnen stellen is het nodig om een disbalans in een orgaan of systeem te onderscheiden van een bijwerking van een medicijn.  Op nr 1 staat de cholesterolverlager. Om die reden wordt mij wel eens gevraagd of er niet ook met voeding iets is te doen om te zorgen dat dit gehalte gezond blijft.

Sommige olie bevat omega 3 vetzuren die het effect van ophoping van slecht vet en cholesterol kan verkleinen. Om het belang hiervan te begrijpen is het belangrijk om iets meer te weten over de relatie tussen vetten en cholesterol in het lichaam.

Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten en cholesterol. Deze zijn nodig voor een goede gezondheid. Cholesterol nemen we op uit dierlijke producten maar je lichaam maakt het ook zelf aan. Je treft het aan in je hersenen, zenuwstelsel, lever en het bloed, maar ook in ander weefsel.

Cholesterol is de belangrijkste bouwsteen om hormonen aan te kunnen maken. Denk aan seks hormonen, slaap hormonen, vitamine D en de aanmaak van gal.  De laatste heb je nodig om vetten te kunnen verteren. Dus het is belangrijk dat je er voldoende van hebt.

Een teveel zou schadelijk zijn voor je gezondheid. Inname van te veel verzadigde vetten zouden het bloed cholesterol kunnen verhogen. Maar zaken als stress, sigaretten/vapes roken en inname van te veel koffie en geraffineerde suiker spelen daarbij ook een grote rol. Als de hoeveelheid voor langere tijd hoog blijft kan het hart- en vaatziektes veroorzaken. Er is alleen veel discussie over de hoogte van een gezonde hoeveelheid. Het vermoeden bestaat dat dit niveau lager wordt ingeschat dan nodig. Soms wordt een maximum niveau van 200mg/dl aangehouden. Het is dan verstandig om actie te ondernemen.

Voeding is uw medicijn. Dat stond niet alleen in de hippocratische eed tot eind van de 19e eeuw. Ook vanuit de Chinese geneeswijze wordt dit al duizenden jaren gezegd. Waar moet je aan denken?

Land- en zee groenten en granen, fruit, peulvruchten, noten en zaden bevatten geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Een algemeen advies zou zijn om meer groenten en fruit te eten en minder dierlijke producten.

Om je vaten schoon te maken kun je het beste volwaardig voedsel gebruiken dat lecitine, vitamine B, C en E bevat. Lectine vind je terug in alle bonen, erwten en linzen. Binnen de Chinese diëtiek wordt hiervoor met name Soja en Mung bonen geadviseerd en de spruitgroenten hiervan bij hitte verschijnselen. De laatste zijn ook een goede bron van vitamine C die de vaatwand kunnen versterken.

Plantaardige vezels, met name in volkoren granen helpen bij het verminderen van vet in het bloed. Een oud Europese remedie voor het verminderen van residu in de vaten is de smaak bitter die je vindt in rogge. Maar je kunt hiervoor ook quinoa, amarant, havemout, rijst en andere granen gebruiken. De zwarte Kalamata olijf zou de zelfde kwaliteiten bezitten.

Omega 3 in sommige olie en vette vis spelen zeker ook heel belangrijke rol als het gaat om gezonde hart en bloedvaten, immuniteit en hersen ontwikkeling. Vis met het hoogste omega 3 gehalte zijn zalm, makreel en sardines. Andere bronnen zijn haring, ansjovis, forel en tonijn. Ongeveer 285 gram per week zou voldoende zijn. Biologische melk en vlees van gras gevoerde koeien bevat trouwens ook een belangrijke hoeveelheid omega 3.

Plantaardige bronnen zijn lijnzaad, chia zaad, hennepzaad en pompoenpitten. Een kleinere hoeveelheid zit in tofu, tempé en walnoten. Natuurlijk kun je ook denken aan donker groene groenten zoals, boerenkool en snijbiet en tarwe- en gerst gras. Er zit veel chlorofyl in. Scherp voedsel zoals radijs, knoflook en alles uit de uienfamilie wordt ook geadviseerd bij hart en vaatvernieuwing.

Voeding tegen hoge bloeddruk en cholesterol