Hooikoorts, wat doe je eraan?

Allergieën, met name hooikoorts, behoren tot de snelst stijgende soort aandoening ter wereld. 1 op de 5 Nederlanders heeft op gezette tijden last van een verstopte neus, niesbuien, huidallergie, benauwdheid, hoofdpijn, geïrriteerde of jeukende ogen, -keel of -neus met veel, dun en heldere afscheiding

Bij dit soort klachten wordt tegenwoordig ook vaak aan Covid gedacht. Een test geeft dan duidelijkheid. Ook kan er sprake zijn van chronisch ontstoken holtes ofwel sinusitis. In sommige gevallen is de aanleiding  huisstofmijt of dieren. Maar als het seizoensgebonden is, spreekt men vaak over hooikoorts. Met name acupunctuur is behoorlijk effectief bij het beheersen van niet alleen de symptomen tijdens de acute fase, maar ook preventief bij het behandelen van de dieper gelegen oorzaken.

De externe oorzaak van hooikoorts is gevoeligheid voor stuifmeel van uitlopende bomen, planten en grassen zoals Els, Hazelaar, Berk, grassoorten, Weegbree et cetera. Deze stoffen kunnen bij droog en winderig weer al vrij komen in de maanden januari en februari. Het grootst aantal planten en bomen verstuiven vanaf maart, maar er zijn grassen en schimmels die het hele jaar door last kunnen veroorzaken. De gevoeligheid stopt als de betreffende stof uit de lucht is, maar het is heel vervelend en het kan je dagelijks functioneren enorm beïnvloeden. Daarom zoeken veel mensen hun toevlucht in medicatie. Maar wat doe je als de medicatie niet werkt of niet afdoende of nog meer bijwerkingen veroorzaakt?

Vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM) gezien zijn klachten als hooikoorts maar ook sinusitis het gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Het immuunsysteem kan verzwakt zijn door verkeerde voeding, emotionele belasting, fysieke of emotionele uitputting of door andere zaken die het systeem overbelasten. Maar het kan ook een erfelijke component hebben. Dat is ook de reden dat niet iedereen last heeft van deze aandoeningen. Betrokken organen kunnen de long, milt, nier maar ook de lever zijn die op de locatie, zijnde het hoofd, een verstoring laten zien op hun yin/yang gerelateerde meridiaan of zintuig.

Als je elk jaar last hebt van hooikoorts, kun je je neus en mond regelmatig spoelen met een zoutoplossing in kraanwater met een pipetje of spuitje, of een zoutoplossing aanschaffen bij de drogisterij. Maar als dat niet afdoende werkt, kun je preventief, 4 tot 5 weken voordat de allergie zich openbaart, een afspraak maken bij een acupuncturist in de buurt voor een behandeltraject. Maar ook als je op dit moment al klachten hebt, kan een behandeling al heel veel verlichting geven.

Met de dr. Tan methode wordt meestal bij de eerste behandeling al een verbetering van minimaal 50% behaald. Een behandeltraject van 6 tot 8 keer, om de symptomen als ook de oorzaak aan te pakken, wordt geadviseerd. Ook in het najaar kun je een preventieve reeks van 4 behandelingen boeken.

Ben je geïnteresseerd? Maak een afspraak!