Ik wil gewoon graag slapen!

Elk voor- en najaar zie je de aandacht voor een goede nachtrust toenemen. Het verzetten van de tijd, veroorzaakt soms slapeloosheid bij mensen die daar normaal gesproken geen last van hebben. Bij de overgang winter naar zomer of zomer naar herfst zie je ook problemen die te maken hebben met overgang van yin naar yange energie en van yang naar yinne energie. Zoals er in de natuur, de maatschappij of je levensfase veranderingen plaats vinden, volgt deze energie ook in het lichaam bepaalde bewegingen.  Dit beïnvloedt ook de kwaliteit en de lengte van je slaap.

Vanuit de westerse geneeskunde wordt bij insomnia gekeken naar lifestyle, voeding, medicatie, psychosociale of psychische aspecten en andere aandoeningen zoals nachts veel plassen of slaapapneu. Er wordt ingezet op aanpassing van slaap hygiëne, slaapmedicatie, supplementie of bij langdurige klachten een slaap poli.

Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) wordt als eerste gekeken of pijnklachten of heftige emotionele zaken een oorzaak kunnen zijn.  Natuurlijk wordt lifestyle en voeding ook geadresseerd. Maar tegelijkertijd kan door inzet van Acupunctuur, TuiNa– en/of Kruiden therapie de onderliggende oorzaak worden aangepakt.

Hier wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende ‘soorten’ slaap klachten waarbij wordt gekeken bij welke klachten, welk systeem uit balans is. Het betreffende systeem of systemen worden door deze therapie weer in balans gebracht. We kennen verschillende soorten.

We beginnen bij de mensen die goed in slaap vallen maar door een ondiepe slaap snel wakker worden door geluiden, bewegingen of licht. Eenmaal wakker, maakt men zich zorgen over de dag die komen gaat. Ook wanneer men te laat op de avond heeft gegeten kan men wakker worden. Dit doordat het lichaam nog bezig is met de spijsvertering in plaats van regenereren. Vroeger in de avond eten is hierbij de eerste stap.

Bij sommige mensen is het al een probleem om überhaupt in slaap te vallen. En als ze eenmaal slapen, worden ze weer wakker en zijn niet in staat om verder te slapen. Vaak ligt men te denken over afgelopen gebeurtenissen en kan men ‘het hoofd niet uit zetten’.  Ook in dit geval kan men door het minste geringste wakker worden of te vroeg in de ochtend. Eventueel gepaard gaande met dromen.

Er zijn  mensen die sowieso steeds aan het draaien zijn in bed en midden in de nacht rusteloos wakker worden. Of men valt in slaap en is na 1 of 2 uur weer klaar wakker en heeft een onrustige nacht. Eventueel verhit of met nachtzweet. Dat kan ook gepaard gaan met nachtmerries.

Een andere categorie zijn mensen die veel en lang slapen maar bij wakker worden nog steeds moe zijn. Of mensen die zich uitgeput voelen maar nog steeds niet de slaap kunnen vatten. Ze kunnen moeite hebben met in slaap komen, een rusteloze slaap hebben of te vroeg in de ochtend wakker worden eventueel  met angstgevoelens of geïrriteerdheid en hartkloppingen. Hier is vaak sprake van ernstige en langdurige slaap problemen.

Ten slotte kennen we slaap problemen die te maken hebben met de vrouwelijke hormoon balans, tijdens de menstruatie of menopauze. Deze vrouwen hebben moeite met in slaap komen en ‘het hoofd uit te zetten’, dromen en weer wakker worden. Als men minder druk is slaapt men beter dan wanneer men zich te veel in spant.

En natuurlijk kennen we ook combinaties van bovenstaande patronen. Voor de meeste situaties is er een bijpassende formule.

Herken je jezelf in bovenstaande? Maak een vrijblijvende afspraak om te kijken of ik wat voor je kan betekenen.

 

Slaapproblemen

De beste tijd om te slapen

Chronisch vermoeid

Burnout