Is er een uitgesproken juiste tijd om te slapen, eten en studeren?

Volgens de Chinese geneeskundigen is het antwoord ja. Meer dan 3000 jaar geleden ontstond de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM). De Chinezen ontdekten toen al de orgaanklok en hoe het zit met onze biologische klok. Op bepaalde tijden is de energie van bepaalde organen actief en minder actief. Dat betekent dat het betreffende orgaan dan optimaal aan het werk is of juist niet.

Om een voorbeeld te geven. Tussen 7 en 9 uur in de ochtend is de maag energie het meest actief. Dus het is logisch dat je daarvan gebruik maakt door de belangrijkste maaltijd van de dag te gebruiken binnen die tijd, zodat de maag zijn functie van ‘rotten en rijpen’ ofwel verteren, optimaal kan uitvoeren. Je hebt minder kans om dik te worden van de maaltijd gedurende deze tijd.

Tussen 7 en 9 uur in de avond is de maag energie op zijn laagst. Het is dan ook niet verstandig om juist dan de belangrijkste maaltijd te hebben, maar licht te eten.

Als het orgaan op een bepaalde tijd actief is, dan is het orgaan 12 uur later dus het minst actief. Als je ’s nachts wakker wordt, kijk of dit komt door een (functie-) probleem van het bijbehorende orgaan of het orgaan dat 12 uur later actief is, of je hebt last van een mentaal/emotioneel probleem dat erbij hoort. Een orgaan valt ook onder een bepaald element binnen de 5 elementen theorie, met zijn eigen implicaties.

Dit is een overzicht van het tijdstip dat een bepaald orgaan maximaal functioneert en geeft daarbij een leidraad van een verstandige indeling van je dag volgens de energie van de natuur.

Hout

23:00-01:00 uur van de Rat –Galblaas
Voor een goede gezondheid is het belangrijk om voor 23:00 uur in bed te liggen. De galblaas gaat over gal, spijsvertering, regenereren. De gal is belangrijk voor de vetafbraak in het lichaam. Heb je laat en/of vet gegeten, dan moet de galblaas op dit uur hard werken en kan niet regenereren. Het hart is om deze tijd het minst actief. Nog een goede reden om op bed te liggen.

01:00 – 03:00 uur van de Os – Lever
Je hebt je diepste slaapt en droomt. Bloed moet terug naar de lever om te worden geregenereerd. Je lever ontgift en maakt vers bloed aan, leverbloed voedt spieren, pezen en ogen. Als je wakker wordt dan heeft je lever wellicht problemen met ontgiften of heb je last van onderdrukte woede of frustratie. Wordt je nu wakker van heftige dromen, dan kunnen ook andere emoties een rol spelen.

Metaal

03:00-05:00 uur van de Tijger –Long
Een diepe slaap is belangrijk om deze tijd. Je lichaamstemperatuur is op zn laagst. De long regelt dat energie en bloed naar de organen en de huid terug wordt geleid. Wordt je nu wakker dan kan dit deze energiestroom verstoord zijn of heb je last van verdriet. Wordt je nu wakker door heftige dromen dan kunnen andere emoties ook een rol spelen.

05:00-07:00 uur van het Konijn- Dikke darm
Tijd om wakker te worden en gekookt water te drinken. Je bloeddruk verhoogt het snelst en je melatonine aanmaak stopt. Maak een wandeling of doe Tai Chi. De dikke darm verzamelt en voert energie af. Je gaat naar het toilet. Emotionele disbalans die behoort bij de dikke darm is Niet los kunnen laten. Maar je kan ook wakker worden om te plassen om die tijd? Welk orgaan heeft nu de minste energie?

Aarde

07:00-09:00 uur van de Draak –Maag
Een warm en stevig ontbijt met voldoende goede koolhydraten, eiwitten en vet. De belangrijkste maaltijd en de basis van de dag. De Maag piekt en verteert je spijzen. Mits je geen geraffineerd voedsel eet of -suiker, heb je dus de minste kans dik te worden van deze maaltijd. De afgave van Testosteron piekt. Wellicht was dit in de oudheid ook nodig omdat de man op jacht moest naar eten.

09:00-11:00 uur van de Slang –Milt
Wees actief. De milt transformatie voeding naar lichaamseigen qi.  De milt voert alle voedingsstoffen naar de juiste plek toe. De milt versterkt het denken. Emotionele verstoring bij de milt is piekeren.

Vuur

11:00-13:00 uur van het Paard –Hart
Een gebalanceerde en niet te zware liefst gekookte lunch, praat en maak contact met andere mensen. Het hart gaat over de bloedsomloop.  Concentratie is optimaal. Even rusten na de maaltijd is aangeraden. Emotionele verstoring bij het hart is overdadige blijdschap. Van 23.00-01.00 uur is het hart het minst actief. Reden om rond die tijd op bed te liggen.

13:00-15:00 uur van de Geit –Dunne darm
Organiseer en los problemen op.  Het coördinatievermogen is nu het hoogst. De dunne darm scheidt en distribueert voedsel, bruikbaar vs niet bruikbaar.

Water

15:00-17:00 uur van de Aap –Blaas
Werk, studeer en drink water of thee.   Je Reactievermogen is nu het snelst. De blaas voert vocht af.

17:00-19:00 uur van de Haan –Nieren
Eet een lichte maaltijd en herstel.  De cardiovasculaire efficiëntie, je spierkracht en je bloeddruk is nu het hoogst. De nieren controleren het filteren en de afvoer. Emotionele verstoring bij nieren is angst.

Vuur

19:00-21:00 uur van de Hond –Pericard/ Sin Bao
Ontspan, neem een voetbad of massage. De lichaamstemperatuur is nu het hoogst. De Pericard beïnvloedt circulatie, de hersenen en de voortplantingsorganen.

21:00-23:00 uur van het Varken –Driewarmer
Ontspan en lees wat. Bereid je voor op de nacht.  Melatonine productie gaat van start. De driewarmer beïnvloedt de  vocht huishouding en het spijsverteringskanaal.

 

De zonnetijd waar moet je rekening mee houden?