Kanker en voeding

Een ongezonde voedingsstijl is vaak de oorzaak van veel welvaartsziektes waaronder kanker. Kanker ontstaat door groeibevorderend voedsel. Risicofactoren die worden genoemd zijn:

Roken, alcohol, rood vlees (ook de kleurstof daarin) en het archidonzuur, geraffineerd eten, te weinig groenten, fruit, volkoren granen en bonen, te veel en verkeerd vet, over eten (overgewicht), uitputten van grond, gifresten in voedsel en water, moderne voedselprocessen. Ook te weinig beweging speelt een grote rol.

Door o.a. gezond eten zou de kans op kanker kunnen worden verminderd zo is de algemene tendens. Wanneer kanker zich toch manifesteert heeft therapie meer kans bij vitale en actieve mensen. Oosterse therapieën streven naar opbouw van het spijsverteringssysteem en versterken van immuunsysteem.

Ontgiften
Bij kanker is het belangrijk om op een milde manier het lichaam te ontgiften. Dit kan door een dieet van graan, groenten, zeewier, peulvruchten (evt. gespruit), kruiden, micro algen, omega 3 rijk (Vlaszaad) en GLA rijk (Gamma Linoleenzuur) voedsel.

Gekookt voor koude en deficiënte patiënten en licht gekookt of rauw voor anderen.

Milde kruiden hebben een cleansende en tonifierende en immuunsysteem versterkende werking. Als er geen diarree is, wat vers fruit. Dit dieet helpt na een operatie de anti oxidanten en andere toxische stoffen uit het lichaam te zuiveren en helpt tegen het opnieuw uitgroeien van tumoren.

Er zijn ook heftigere diëten maar die moeten gepaard gaan met klysma’s omdat er anders te veel toxische stoffen in het bloed komen.

Stagnatie
Voedsel dat bij bloedstagnatie wordt aangeraden (speciaal in vrouwelijke organen) bestaat uit:

kardemom, bieslook, knoflook, basilicum, look, gember, kastanje, rozemarijn, cayennepeper, nootmuskaat, witte peper, koolrabi, azijn, perzikzaad, aubergine, aduki bonen, zoete rijst, spearmint en boter.

Damp wordt buiten het fysieke vocht in de omgeving ook veroorzaakt door

  • vervuilde lucht,
  • slechte verteringscapaciteit van het lichaam, en
  • verkeerd voedsel waardoor er residu achter blijft in het lichaam. Dit werkt stagnerend en wordt een pathogene factor.

Geadviseerd wordt om niet meer dan 2 of 3 soorten voedsel per maaltijd te nuttigen. Enkele malen per week een mono dieet met alleen fruit of groenten kan het lichaam weer de energie teruggeven die het tekort komt. Ook eenpansgerechten zoals een goeie soep (bij deficiëntie met wat vlees of vis), pap of congee helpen de overwerkte milt en pancreas weer tot rust te komen.

  • Te veel zoet (aarde element) en zout (water element) hebben ook de neiging tot dampvorming. Dit geldt ook voor komkommer, meloen, ananas, peer, perzik, verse vijgen, alle citrusvruchten, avocado, kokosnoot.

Bij yin Xu, wordt yin opbouwende gierst, gerst, zeewier, zwarte bonen, mungbonen/spruiten aangeraden

Ook mentaal, spiritueel (het vuur element) moet er gewerkt worden aan ongeadresseerde emoties en frustraties. Stagnatie heeft natuurlijk ook te maken met het hout element. Afgunst, emoties en stress bevorderen stagnatie van Qi met als gevolg ook stagnatie van bloed. Bloed en Qi zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voedingsmiddelen en hun werking in zijn algemeenheid

Groenten en fruit
Groenten en fruit leveren voedingsstoffen met weerstandverhogende, maar zouden ook kankerremmende eigenschappen hebben. Het zou helpen mond, keel, slokdarm, maag en longkanker helpen voorkomen.

Groenten zijn nog belangrijke dan fruit omdat in fruit nog veel vruchtensuiker zit.

Alle kruisvormige groenten zoals kool, raapstelen, bloemkool, broccoli en spruitjes hebben een anti kanker werking, helpt tegen borst- en darm kanker, simuleert de lever en helpt tegen mentale depressie. Rauwe zoutloze zuurkool doet dit ook.

Verse wortelsap wordt aangeraden. Met peterselie, biet en kool.

Paddestoelen altijd koken. Shii take staat bekend om zijn kanker remmende werking.

Ui en knoflook hebben door hun bioflavonoiden antikanker stoffen. 1 ui per dag is al voldoende tegen celgroei. Koken heeft geen invloed op de stof.

Knoflook staat bekend om zijn werking tegen leukemie. 2 x daags een halve teen of in soep of thee. Niet te veel i.v.m..maag of lever schade.

Radijs werkt tegen residu en ook asperge heeft een positieve werking.

De zure tomaten helpen tegen oververhit lever exces. Detox en voedselstagnatie door te weinig maagzuur wordt hierdoor tegen gegaan.

Het volgende fruit wordt aangeraden zoals appels, mulberries, papaja, cranberry’s, pomgranaat, kers, gedroogde vijg, druif en mango. Voorzichtigheid is geboden bij candida. Fruit een half uur voor koolhydraten en wel in de ochtend. Verse sappen fruit ook in de ochtend en van groenten in de middag.

Granen als havermout en rogge werken kalmerend en tegen stagnatie. Havermout water of pap is bitter en draagt bij aan verdrogen van damp.

Bij brood is zuurdesem aan te raden boven gistbrood. Kamut of spelt heeft de voorkeur. Amaranth bij exces en spaarzaam met Quinoa.

Zoetigheid als stevia of rauwe honing (met mate) werken goed. Ander zoetmiddel wordt afgeraden.

Kruiden
Met kruiden moet men wel voorzichtig omgaan. Sommige kruiden werken wel tegen stagnatie. Dit zijn: Dille, venkel, koriander, majoraan, salie, saffraan, tijm, rozemarijn, basilicum, kurkuma, peterselie en bieslook.

Vlees en vis
Rood vlees wordt afgeraden om de toxische stoffen als o.a. hormonen, het archidonzuur en de rode kleurstof. Het heeft ook veel enzymen uit de pancreas nodig om het eiwit te verteren. Enzymen die eigenlijk ook elders in het lichaam nodig zijn om afval te verwerken. Gevogelte en vis met mate. Vette vis zou helpen darm- en prostaatkanker te voorkomen.

Vetten
Vetten zijn nodig maar men moet er spaarzaam mee omgaan bij kanker. Het vormt een energiebron voor kankercellen. Gebruik  in ieder geval vette vis, echte boter en koud geperste olijfolie of vlaszaadolie met mate.

Westers gezien is er consensus dat bij voeding vitamines A, E, D, B12. C en het mineraal Kalium een grote rol spelen in het voorkomen van kanker. Kalium dat in fruit en groente voorkomt duwt zout en water uit de cellen. Antioxidanten zijn vitamines en mineralen die een positieve invloed hebben op de vrije radicalen die DNA aantast. Vitamines A, C, E, zink en selenium zijn Antioxidanten.

Supplementen
Synthetische vitamines spelen een ondergeschikte rol t.a.v. verse vitamines. Bij kanker is supplement vitamine D en B12 wel nodig. Bij planten gaat het om twintigduizend fytochemische stoffen die zijn ontwikkeld om zich te kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Dit is niet te vervangen door pillen. Geïsoleerde soja bestanddelen kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Gevarieerde voeding remt metabolisme in de lever en activeert opname via de ingewanden. De levensduur van kankerremmende stoffen wordt verlengd.

In hoeverre bovengenoemde voedingsmiddelen wel of niet of met mate te gebruiken wordt bepaald aan de hand van een Oosterse diagnose.