Chinese kruidenformules

Kruiden geneeskunde is, binnen de Traditionele Chinese Medicin (TCM) naast Acupunctuur en TuiNA de derde tak. Genezende kruiden worden al sinds mensen heugenis gebruikt. In China werden kruiden al rond 2800 voor Christus beschreven in het basishandboek Ben Cao Jing. In dat boek stonden honderden kruidenformules beschreven voor honderden aandoeningen. Deze kruidenformules hebben zich dan ook al duizenden jaren bewezen. Bij een Chinese diagnose wordt er niet alleen gekeken naar de klacht maar ook naar leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.

Chinese patentformules zijn er op gericht om de balans in het lichaam te herstellen, door het innemen van kruiden. Waar de herbalist tot tientallen jaren geleden nog allerlei kruiden verzamelde,  afwoog en bij elkaar bracht tot een recept voor een thee, is het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van patentformules die je in kunt nemen als granulaat of als pil.

Het komt regelmatig voor dat ik aandoeningen behandel met TuiNa of Acupunctuur die voortkomen uit leegtes of tekorten in het lichaam. Soms kan het innemen van kruiden het helingsproces ondersteunen of versnellen. Soms kunnen kruiden het effect van een behandeling wat langer door laten werken zodat iemand minder vaak langs hoeft te komen.  Ik kan deze voorschrijven bij:

  • verkoudheid en griep
  • luchtweg problemen
  • vermoeidheid en slaapproblemen
  • hoofdpijn
  • mannenklachten
  • ondersteuning bij kanker
  • spijsverteringsklachten
  • menstruatie- en overgangsklachten.

Bij pijnklachten kan ik naast kruidenformules ook pleisters, sprays en zalven voorschrijven. Ik heb een opleiding gedaan Kruidenformules voor TCM Therapeuten, ten behoeve van veel voorkomende klachten. Cliënten die complexe ziekten hebben en/of reeds verschillende Westerse medicijnen slikken verwijs ik graag naar een Chinese Herbalist.

  • Belangrijk om te weten: alle Zhong-therapeuten werken volgens het internationale verdrag CITES, waarbij meer dan 150 landen zich hebben aangesloten. Dit verdrag bevat afspraken over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten en delen of producten hiervan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de behandeling verboden ingrediënten bevat. Therapeuten aangesloten bij de Zhong hebben bovendien naast TCG altijd een opleiding gehad in de westerse reguliere geneeskunde. Hun toepassing van de Chinese geneeskrachtige middelen is dan ook volstrekt veilig en betrouwbaar.