Lente en het Hout element

Binnen de 5 elementen staat de Lente voor Hout energie. Deze energie richting is opwaarts en naar buiten gericht en vertegenwoordigt vernieuwing en verjonging. Zaden gaan spruiten, knoppen komen aan de takken en de zon verwarmt de aarde na de lange koude winter. Men maakt zich klaar voor een nieuwe start.

Voor wat ons lichaam en organen betreft gaan we naar een tijd die resoneert met wat wij de organen lever (Gan) en de galblaas (Dan) noemen. Deze volgen de zelfde beweging. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) vallen meer zaken onder die ene naam van dat ene orgaan denk hierbij ook aan: spieren, pezen, gewrichten, nagels en ogen. Maar ook de zure smaak, de kleur groen en de emotie woede om er maar een paar te noemen. Al deze zaken staan onder invloed van dit yin/yang paar. De lever zorgt voor de vrije doorstroming van Qi/energie in ons lichaam.

Als je aan de lente denkt dan denk je aan groei. Als er genoeg ruimte is kan iets zonder problemen groeien. Dit geldt niet alleen voor de mens in het algemeen. Als de lever of de mens geen ruimte heeft, ontstaat er een drukkend gevoel. Emoties worden opgekropt. Er ontstaat woede en frustratie. Door frustratie wordt energie van het orgaan naar de spieren en pezen gestuurd. De spieren spannen zich aan. Als del lever goed functioneert, gaat alles op emotioneel en lichamelijk niveau veel soepeler. Een lever in balans vergroot je doorzettingsvermogen, je vermogen om grenzen te stellen en vreugde te ervaren.

De lente is het seizoen waarin de energie van de Lever en Galblaas wordt opgeladen, maar ook waarin deze organen kwetsbaar zijn. Zuchten, de hik, een brok in de keel, moeilijk slikken, een bittere smaak in de mond, depressie, stemmingswisselingen, woede aanvallen en frustratie, wazig zien of floaters, broze nagels, een aversie tegen winderig weer hebben PMS, zijn allemaal uitingen van wat men in de TCM hout element uit balans zou kunnen noemen. De lever is gevoelig voor stress en depressie ontstaat vaak door ongeuite emoties door het hout element. Problemen in de galblaas uiten zich bijvoorbeeld vaak in problemen rond de heupen en het bekken zoals ischias en spit. Ook migraine, hooikoorts, last van de ogen, schimmelinfecties en kalknagels geven vaak problemen in deze organen of meridianen aan.

Als de Lente aanbreekt is het goed om onze voedingsgewoontes, leefstijl en kleding die bij de winter hoort, achter ons te laten, wat minder verwarmend voedsel te eten, en luchtigere kleding uit de kast halen.

Groei en een nieuw begin: handige tips voor deze tijd
We kunnen lever en galblaas extra ondersteunen in deze tijd. Dit is een perfect moment voor schoonmaak (detox) en verjonging. Breng je energie in beweging! Omdat de lever voor gezonde en flexibele spieren en pezen zorgt is het goed om te stretchen. Het liefst in de ochtend. Denk aan Yoga, Tai Chi of ontspannen massages. Nu hebben verschillende organen een connectie met de ogen, maar de lever verzorgt het goed functioneren van de ogen. Dus als je bijvoorbeeld veel beeldscherm werk doet, denk er dan aan om af en toe te pauzeren en oog oefeningen te doen. Een beetje in de verte staren is ook al goed. Of regel een mooie poster in je buurt met daarop een afbeelding van een groen bos.

Nu het weer wat langer licht/Yang wordt, is het goed om ook je activiteiten hierop aan te passen. Je kunt in de avond iets langer aan activiteiten doen. De buitenlucht ondersteunt de vrije doorstroom van energie. Als je je ge├»rriteerd hebt gevoeld, zoek een leuke buitenactiviteit om een lever Qi stagnatie uit de weg te gaan. Denk aan fietsen, wandelen, golf, tuinieren, noem maar op. Geef woede de ruimte. Neem pen en papier en schrijf een woedende brief over vervelende opmerkingen of gedrag van je partner, familie of collega’s. Ga de lelijke woorden niet uit de weg en schrijf die ook op. Als je klaar bent, verbrand je de brief op een veilige plek. Zie hoe de vlammen de brief verteren en oplossen in stof. Je zult merken dat dit je een opgelucht gevoel geeft. Je kunt op lichamelijk vlak ook een zacht voorwerp heel hard tegen een muur gooien.

De kleur die bij het hout element en het voorjaar hoort is groen. Eet jonge, verse bladgroenten zoals spinazie, peulvruchten, alfalfa en groen fruit zoals groene appels. Wat scherp voedsel zoals venkel, basilicum, rozemarijn en dille kun je goed eten in dit seizoen. In het voorjaar ga je het eten weer wat minder lang koken. Sauteren, roerbakken of stomen is prima. Je kunt rauw eten wanneer je last hebt van hitte verschijnselen, maar als je een zwakke gezondheid hebt of kouwelijk bent is rauw en koud voedsel af te raden. De smaak die bij het voorjaar hoort is zuur. Zuur houdt de sappen op peil en heeft een samentrekkende kwaliteit. Voedsel en drank met een zure smaak stimuleert de leverenergie. Voeg schijfjes citroen toe aan je water, gebruik azijn en olijfolie met peterselie voor je saladedressing. Doe wat augurken of ander zuurgoed op je zuurdesem boterham. Denk ook aan zure yoghurt of kwark (van biologische afkomst) niet ijskoud. Hibiscus-, Melisse- en Rozenbottel thee vallen ook onder het hout element. Zet een lekker pot Melkdistel thee, (niet bij zwangerschap) deze helpt de lever en de galblaas te beschermen tegen toxines en helpt de lever de giftige stoffen zoals alcohol, medicatie, pesticide en zware metalen kwijt te raken. Brandnetel thee doet dat ook. Granen zoals gort en spelt horen volgens de 5 elementenleer bij het Hout element. Eet Miso soep. Let er wel op dat je niet te veel zure voedingsmiddelen tot je neemt. Overdaad schaadt. De andere smaken moeten ook voldoende aan de orde komen voor een goede balans. En drink voldoende water! Check ook het item over voeding.

Ontgiften in het voorjaar is een prima idee. Een goeie manier om je lichaam te ondersteunen met ontgiften is een Gua Sha behandeling. Deze behandeling helpt je afvalstoffen los te maken en af te voeren.

Het vuur element en de zomer