Wat is Miso en Soja saus
Miso en ook Sojasaus vinden hun origine als Jiang (pasta) en Jiangyou (het vocht uit de pasta) in China al voor de 3e eeuw voor Christus, en is verder ontwikkeld naar de miso die we nu kennen uit Japan. Het wordt gemaakt met sojabonen, zout, een schimmel genaamd Koji en een graansoort. Door het natuurlijke fermentatieproces bestaat het uit veel aminozuren die de bouwstoffen vormen van eiwitten. Het fermentatieproces zorgt er niet alleen voor dat de soja door het lichaam te verteren wordt, maar heeft als positieve werking dat het gebruikte zout niet schadelijk is. Het doet juist de schadelijke effecten van zout teniet. Het is een bron van eiwitten en natuurlijke enzymen die de spijsvertering ondersteunen. Melkzuurbacteriën en gisten die goed zijn voor je darmflora. Een goede probiotica dus. Vitamines B 1-2-5-6-8-12, C en E. Veel vetzuren die residu verwijderen uit het lichaam en de bloedvaten schoon houdt (denk aan het cholesterol verhaal). En ook nog mineralen als calcium, magnesium, fosfor, koper en zink.
Onderzoeken wijzen uit dat miso helpt bij het voorkomen hoge bloeddruk en -met name- maagkanker maar ook hormoon gerelateerde kanker. Het neutraliseert de schade die ontstaat door luchtvervuiling en straling en ontgift de lever. Voor vrouwen in de overgang is het goed omdat de stoffen in miso, oestrogenen na bootsen en dus een tekort daarvan kan opvangen. Daarnaast beschermen deze ‘fyto-oestrogenen’ ook tegen de kunstmatige oestrogenen die je terugvindt in bijvoorbeeld voedsel en drinkwater en schadelijk zijn voor je gezondheid.
In Japan eet men nog dagelijks miso. Het voegt een hartige smaak toe aan soepen maar ook aan sauzen, groenten- en vleesgerechten.
Je kunt miso zelf maken. Maar je kun ook gewoon een potje biologische on gepasteuriseerde kopen bij biologische winkels. Er zijn verschillende soorten. De lang gerijpte en zwaardere soorten zijn meer voor de herfst en winter. Wat je lekker vindt moet je zelf ontdekken. Dat kan na gelang de smaak zijn: Bruine rijst (Genmai) een zoete smaak, Gerst (Mugi) heel krachtige minder zoete smaak, (Hatcho) de zwaarste soort, dankt zijn naam aan de Chinese stad waar het ooit ontdekt werd, wordt aangeraden in de winter.
LET OP: Bij een soja allergie moet je voorzichtig beginnen met een rijst miso in de soep en kijken hoe je reageert. Er is glutenvrije versie te koop. Let wel op. Biologische en ongepasteuriseerd. Er is discussie over het wel of niet verstoren van de schildklier bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Vermijd dan in ieder geval on gefermenteerde soja. Miso bij borstvoeding en voor kleine kinderen wordt op sommige sites afgeraden in verband met eczeem klachten.
Zin in een miso soepje op het werk of onderweg? Kijk hier voor het snel klaar recept.
Bronnen:
www.soyinfocenter.com/HSS/miso1.php
www.vegkitchen.com/tips/miso
https://energiekevrouwenacademie.nl/hoe-zit-het-nou-precies-met-soja
Handout Voeding voor de nieren, koken met miso, Linda van Hoogdalem, Academie Qing Bai.