Moxa

moxaMoxa bestaat uit gedroogde Mugwortel. Het wordt in losse vorm gebruikt of geperst in de vorm van een sigaar. Eenmaal aangestoken wordt het smeulende kruid boven acupunctuurpunten of meridianen gehouden. Het is volstrekt pijnloos.

Moxa heeft een diep verwarmend effect en wordt toegepast om Qi (energie) in de meridianen te versterken, activeren, bewegen en te verwarmen. Het verwijdert externe pathogene factoren (EPF of ziekmakers) en voedt het bloed. Het wordt o.a. ingezet bij aandoeningen door kou, stagnaties, interne leegtes en littekens na een operatie. Bij Reuma en Artrose kan het de beschadiging van weefsel niet helen maar het gebruik geeft een ontspannend en pijverminderend effect. Ook bij stuitligging tijdens de zwangerschap wordt soms gebruik gemaakt van moxa.

Soms krijgt een client een moxa stick mee naar huis. Deze dient enkele minuten boven een kaars gehouden te worden, waarna deze boven het te behandelen gebied wordt gehouden. De client krijgt instructies mee. Het is belangrijk om veel water te drinken wanneer je moxa gebruikt. Het is een hete materie die uitdroogt.