NADA protocol

NADA staat voor National Acupuncture Detoxification Association. Een organisatie die in de wijk de Bronx in New York is opgericht in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Oprichters waren de Young Lords en de Black Panthers die een oplossing zochten voor de verslavingsproblematiek door drugs en heroïnegebruik binnen hun gemeenschap. Ze reisden af naar China en ontwikkelden het NADA 5 NP dat staat voor het NADA 5 naalden protocol. Het is een veilig, makkelijk, goedkoop en toegankelijk protocol dat al 50 jaar wordt toegepast door 5 punten op de oorschelp te activeren door middel van naalden, oorzaadjes of magneetjes. Deze punten hebben direct invloed op onder andere de Nervus Vagus in de hersenen en reguleren het systeem naar een neutrale balans.

Stress is in dit kader een lichamelijke, geestelijke of emotionele factor die tijdelijke spanningen kan veroorzaken en kan worden verholpen. Trauma een lichamelijke, geestelijke of emotionele ervaring die voor een bepaalde of langere tijd als levensbedreigend kan worden ervaren, zoals moord, verkrachting, racisme, mishandeling en oorlog. Trauma uit zich vaak binnen 4-6 weken na het event. Als er snel interventie is, dan kan het snel geneutraliseerd worden. Als deze situatie niet snel wordt geneutraliseerd worden de klachten erger en is behandeling ook van langere duur.

Bij stress en trauma wordt door het fight or flight mechanisme, de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden in de hersenen verminderd, waardoor men op dat moment de situatie niet geestelijk en emotioneel kan verwerken. Als je moet rennen voor de leeuw die je wil opeten, is het niet handig stil te moeten staan met de verschrikkingen die je op de vlucht mee maakt. Dat is voor latere zorg.
De plekken in de oorschelp, die contact maken met de Nervus Vagus, worden geactiveerd waardoor de bloeddoorstroming naar die gebieden in het brein weer kan worden geoptimaliseerd, zodat een begin kan worden gemaakt met de geestelijke en emotionele verwerking van stress en trauma.

Het NADA protocol brengt de 5 elementen in balans met oor acupunctuur en kan worden ingezet naast andere therapieën zoals Acupunctuur, TuiNa, Shiatsu, Kruiden en aroma therapie, bij stress, ADHD, verslaving, geweld, oorlog en ook geestelijk trauma bij Post Covid door isolatie en verdriet.