Nekklachten

nekklachtenIn mijn praktijk behandel ik bijna elke dag cliënten met nekklachten. Soms geeft men aan dat de pijn of stijfheid ineens aanwezig was. Maar nekklachten kunnen ook over een langere periode verergeren. Het start met stijfheid aan een of beide zijden van de nek en verergert dan tot nekpijn met soms hoofdpijn als gevolg.

We kennen onder andere de volgende soorten nekklachten

Acute nekpijn met stijfheid en een koud gevoel
Verkrampte spier en spanning aan 1 of 2 zijden van de nek, slapen/schedelrand
Chronische nekpijn die verergert bij lichamelijke inspanning
Stekende pijn in de nek op een vaste plaats
Hoofdpijn als gevolg van een stijve nek 

Nekklachten kennen vele oorzaken en gevolgen.

Een oorzaak kan zijn kou. In de Chinese Geneeswijze spreken we dan over een aanval van externe koude.  Als je bijvoorbeeld in de tocht hebt gestaan of gelegen en bezweet was.

Een andere oorzaak kan een emotionele verstoring zijn zoals bij langdurige stress, frustratie of depressie. Hierdoor stagneert de vrije doorstroom van Qi in het lichaam en veroorzaakt dan allerlei blokkades met pijn als gevolg.

Fysieke overbelasting is heel vaak de boosdoener. Door bijvoorbeeld een verkeerde houding van de nek tijdens lezen (denk hierbij ook aan werken met een laptop, tablet of smartphone), een verkeerde houding tijdens werk, autorijden of slapen.  Maar ook lichamelijke overbelasting door te veel, te lang en te intensief te werken, langdurige ziekte of een verkeerd dieet zorgt voor verzwakking van het lichaam met nekpijn als gevolg.

Ten slotte kan de nekpijn een gevolg van een trauma zijn. Denk aan een (auto-)ongeluk of een val.

Als de toevoer van Qi en bloed naar het hoofd belemmerd wordt door verkrampte of gespannen nek- of schouderspieren kan men als gevolg daarvan ook hoofdpijn krijgen.

Preventie
Alle genoemde klachten kunnen worden vermeden of verbeterd. Dit kan in sommige gevallen door aanpassing van je levensstijl, in sommige gevallen kun je in een vroeg stadium ook middels oefeningen zelf met de klacht aan de slag om te zorgen dat de pijn vermindert.  Hiervoor kun je bij HandsOn Qi terecht. Ik organiseer binnenkort een workshop Computer Fitness met tips en oefeningen tegen nek- en schouder klachten.

Bij beginnende klachten of als preventie biedt  stoelmassage een uitkomst. Bij (chronische-) pijnklachten kun je beter TuiNa Therapie inzetten.

Mocht je een van de bovenstaande klachten hebben, maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien wat ik voor je kan betekenen.