Neuropathie pinns and neadles

Neuropathie is een aandoening waarbij de uiteinden van de zenuwen van armen en benen zijn aangetast. Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, na bestraling voor kanker, bij problemen met de schildklier of de nieren maar ook door ontstekingen of trauma kunnen de zenuwen in je lichaam beschadigd of beklemd raken. Dit veroorzaakt pijnklachten of tintelingen of je ervaart gevoelloosheid, minder spierkracht in de benen of kramp en door het ‘kussentjes effect’ heb je minder invloed op je evenwicht.

Voldoende beweging en een goede conditie helpt om neuropathie te voorkomen of afremmen.

Vanuit de Chinese medicine (TCM) gezien wordt neuropathie veroorzaakt door een verminderde doorbloeding en voeding van de huid. Dit wordt vaak gefaciliteerd door een verminderde capaciteit van het lichaam om voedingsstoffen om te zetten in bruikbare stoffen voor het lichaam waardoor weefsels niet (voldoende) worden bevochtigd en gevoed. Vaak is de milt/pancreas hierbij betrokken. Ook de lever en andere organen kunnen van invloed zijn op de goede doorbloeding. Hierdoor hebben andere ziekmakers vrij spel. Bloed en lichaamsvloeistoffen kunnen indikken of blokkades veroorzaken waardoor ook hitte kan worden veroorzaakt. Slecht gevoed weefsel is gevoeliger bij trauma van buitenaf. Een blokkade in de zenuwen door trauma of een te strak spier korset kunnen ook een rol spelen.

Bij een acupunctuur behandeling wordt gekeken naar eventuele onderliggende oorzaken van de klacht. De doorstroming van het gebied wordt bevorderd, en de eventuele andere oorzaken van de klacht worden behandeld. Een voedingsadvies kan ook deel uit maken van een consult. Bij de dr. Tan Methode wordt nooit op het aangedane gebied zelf behandeld. Dat wil zeggen dat als men last heeft van bijvoorbeeld gevoelloosheid in de voeten het zo kan zijn dat naaldjes in de handen of op het hoofd geplaatst worden. In het begin zijn verschillende behandelingen per week noodzakelijk voor het beste resultaat.  Alhoewel een eerste verbetering binnen 3 behandelingen plaats moet vinden. Vergt de aanpak in ernstige gevallen een wat langere adem.

Mocht je willen weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Neem contact met me op.