‘Op tijd’ uit de zon aan de Middellandse zee?

Iedereen die mij kent, weet dat ik een grote zonaanbidder ben. Vanaf de eerste zonnestraaltjes in het voorjaar, lig of zit ik in de zon. Om mijn pigment laagje stapje voor stapje zijn beschermende werk te laten doen, bouw ik de zonnetijd vanaf het vroege voorjaar op. Tegen de tijd dat de zon erg sterk wordt, heb ik dus al een beschermlaagje.

Hoe kan het dan gebeuren dat ik in het buitenland dan wel eens verbrand was? Ik was toch op tijd uit de zon? Ik begreep het niet. Tot ik op een keer in de Costa de la Luz was. Het viel met toen pas op dat de zon pas loodrecht boven de parasol en palmboom was toen het op mijn horloge al 15:00 uur was.

Het KWF is er ook achter dat het beter is om niet altijd een hoge factor zonnebrandcrème te smeren. Want je lichaam heeft de zon ook nodig en gematigd zonnen zou zelfs de kans op bepaalde kankersoorten, zoals darm-, borst- en prostaatkanker helpen voorkomen’. Zij drukken ons ook op het hart in hoog zomer tussen 10.30 en 14.30 uit de zon te blijven. De kans op verbranden is dan hoog. Gezien de echte zon tijd, lijkt het me beter om in Nederland van 12.15 tot 15.15 uur uit de zon te blijven. Want in de zomer lopen we niet 1 maar op een kwartier na 2 uur voor op ‘solar time’.

Natuurlijk houden we rekening met de door de overheid ingestelde zomer- en wintertijd. En natuurlijk begrijpen we dat als we naar een ander land gaan, er een plaatselijke tijd heerst na gelang de lengte- en breedtegraad. Maar blijkbaar is het in economische zin belangrijk voor zuidelijke landen zich ook nog een beetje aan te passen aan de Europese tijd.

Dit verklaart waarom bijvoorbeeld de Spanjaarden niet om 12:00 uur lunchen maar pas om 14:00 of 15:00 uur ‘plaatselijke tijd’. En dus ook later het dinerbuffet open gooien. De lokale bewoners leven dus nog steeds in het ritme van hun natuurlijke zonnetijd. En laten de economische tijd voor wat zij is.

Dit bevestigt maar weer de wijsheid van het gezegde: ‘when in Rome do as the Romans do’. En binnen de Chinese Geneeswijze geldt ook dat als je in balans wilt leven, je ook rekening houdt met de (zonne-) tijd en het seizoen. Dit is ook wat het yin en yang teken onder andere uit beeldt.

Zo kon het dus gebeuren dat ik destijds pas weer in de zon ging zitten, om (lokale tijd) 15:00 uur ’s middags en als gevolg dus eigenlijk ging zonnen op het moment dat de zon op zijn hoogst stond. Met als gevolg dat ik verbrandde.

Tegenwoordig kijk ik op de 1e dag van mijn vakantie met extra aandacht naar de schaduw onder de palmboom of parasol, wanneer de schaduw er recht onder is, staat de zon op zijn hoogst en is deze op zijn sterkst. Het is dan in de natuur 12:00 uur ’s middags. Dit kan dus tot 3 uur na de lokale tijd zijn. Voor mij dan ook gelijk een teken om een overdekt terras te zoeken voor de lunch en daarna een schaduwplekje te vinden voor een kleine siësta. Als ik dan vervolgens aan het eind van de middag weer lekker in de zon ga, voelt deze veel fijner aan en kan ik er meer van genieten zonder te verbranden.

Kom maar op met die gezonde extra vitamine D.

Olé!!