Oud en nieuw en voornemens 2021

Zo aan het eind van 2020 en het begin van 2021 kijk ik en veel mensen met mij, terug op een bewogen jaar met soms verlies of beperkingen waardoor verdriet of frustraties, maar ook angst voor het onzichtbare virus. Het afgelopen jaar bracht ons vaak (soms letterlijk) wel dichter bij huis en familie. Maar ook het niet kunnen bezoeken van dierbaren hakte er in. Door de Lock down  kwamen we wellicht beter tot de kern van de zaak. Wat is echt nodig en belangrijk, wat niet maar is fijn om erbij te hebben, wat kan anders en wat is niet zo belangrijk en kan je los laten.

Als ik bovenstaande vanuit Chinese perspectief bekijk, zie ik daar direct weer de 5 elementen in terug. De 5 bewegingen of Wu Xing is een manier om de invloed en eigenschap van de natuur te duiden in alles om je heen en in je zelf. De woede of frustraties die zich vaak manifesteren in uitingen van Lever disbalans, behorend bij het element Hout. Het verdriet dat vaak bij los laten of verlies hoort, kan zich uiten in disbalans in het Long systeem dat onder het element Metaal valt. Angst voor het onzichtbare dat het Nier systeem kan uit putten, behorend tot het element Water. Het centrale element Aarde van de Milt en Maag staat bij deze bewegingen ook onder druk in verband met het piekeren en ‘verteren’ van wat je in je leven mee maakt. En ten slotte het Hart van het Vuur element, als keizer van het geheel dat door alle emoties beïnvloedt wordt en leiding en sturing moet geven in deze roerige tijd.

Vanuit het Yin en Yang principe gezien zijn we rond 21 december vanuit stilte, maximum Yin weer wat Yang in ons leven aan het ervaren. Meer actie en letterlijk meer licht. Het voorjaar komt eraan waarbij we de vernieuwde energie van het Hout element kunnen gebruiken om onze goede voornemens te plannen, kracht bij te zetten en vol te houden. Die voornemens kunnen zijn; meer bewegen, gezonder eten, meer balans tussen werk en privé, stoppen met ongezonde leefstijl noem maar op.

Ik kijk zelf terug op een bewogen jaar waarin ik enkele maanden mijn praktijk moest sluiten, maar ook succesvol mijn studie Acupunctuur afrondde. Verstilling kon oefenen en tot nieuwe inzichten kon komen. Dankbaar ben omdat ik en mijn dierbaren gezond zijn gebleven maar ook aan de slag moest met mijn eigen emoties en uitdagingen ten gevolge van de gezondheidscrisis. Goede voornemens die ik zelf heb zijn in ieder geval; blijven bewegen, elke dag mediteren, meer koken, meer genieten van mijn zegeningen. Meer balans.

Wat verder voor HandsOn Qi in de planning staat is hopelijk snel weer aan de slag kunnen met het geven van massages, therapie en voedingsadviezen.  Om iedereen weer in balans te kunnen brengen of te houden. Met acupunctuur zal ik me met name concentreren op pijn klachten en vermoeidheidsklachten na COVID. Daarnaast zal ik, wanneer het weer kan, een nieuwe reeks van 10 wekelijkse Kom in Balans sessies plannen. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, laat het me weten.

Ik weet me gesteund door hele fijne cliënten en dat is op zich al een zegen. Ik wens je heel veel succes in het nieuwe jaar met alle voornemens en ik zie je graag weer in de praktijk.

Hartelijke groet,
Christa van Ommeren
HandsoOn Qí

 

*Mocht je de Kerst nieuwsbrief in december niet hebben ontvangen (wellicht in je spam?) aangaande de petitie waarin de tweede kamer verzocht wordt acupunctuur en aanverwante complementaire medische zorg te erkennen als medisch noodzakelijk. Dan hierbij nog de link mocht je deze voor onze beroepsgroep willen ondertekenen. https://acupunctuurnu.petities.nl/
Misschien helpt het niet meer voor deze Lock down, maar wel voor de toekomst.

**Heb je recentelijk helemaal geen nieuwsbrieven ontvangen en wil je ze alsnog. Vul het contactformulier in.