Pap en Congee

Pap

Pap is in Nederland het meest gangbare ontbijt geweest. Pas halverwege de vorige eeuw veranderde dat door nieuw geïntroduceerde ontbijtmanieren vanuit de voedingsindustrie. We kennen verschillende soorten. Belangrijk is wel dat granen voldoende lang gekookt worden.

Je kunt pap 1 keer per week in een grote pan maken. Hoe langer de pap wordt gekookt, hoe beter dit door je lichaam wordt opgenomen. Ik adviseer minimaal 1,5 tot 3 uur. (In China gebruiken ze meer water en laten ze de pap de hele nacht door pruttelen voor het beste resultaat.) Verdeel de pap na het koken in kleine porties en laat deze in de koelkast. In de ochtend opwarmen is dan zo gebeurd.

*
Pap van granen, havermout of quinoa. 1 deel graan, 5 delen water en een snufje zout. Minimaal 1 ½ uur koken.*

Havermoutpap snel ontbijt
*
Rijstpap 1 deel volkorenrijst (Zilvervlies of Basmati) met 5 delen water en een snufje zout en zo lang mogelijk koken. Denk aan minimaal een uur, langer is nog beter dan evt water bijvoegen. *
* Eventueel meekoken:
– 5 amandelen per portie.
– Rode Chinese dadels Jujube (bij de Chinese toko te koop). 3 per portie.
– Kurkuma toevoegen nadat je de portie hebt opgewarmd.
(Dit is dan een goeie bloed en yin builder).


Congee

Congee is een pap zoals de Chinezen het al eeuwen lang eten. Zij noemen het van origine Hsi-Fan oftewel rijstwater. Voor congee wordt voornamelijk rijst gebruikt maar ook spelt en andere granen worden toegevoegd.

lees meer…