Pericardium en san jiao (hartzakje en driewarmer)
Van deze twee organen wordt binnen de Chinese Medicine (TCM) gezegd dat ze overeenkomen met het ‘ministeriële vuur’, te onderscheiden van het ‘soevereine vuur’ van het hart en de dunne darm. Ze vallen samen met het harte en dunne darm onder het vuur element.
Het pericardium heeft geen afzonderlijke fysiologische functies, hoewel het wordt vermeld met betrekking tot het delirium dat wordt veroorzaakt door hoge koorts. In de klassiekers wordt dit orgaan gezien als woordvoerder tussen het volk (de organen) en de keizer (het hart). Een disbalans in dit orgaan kan zich uiten in communicatieproblemen binnen relaties. De energie van het pericardium is binnen de orgaanklok op zijn max tussen 19.00 en 21.00 en zijn minst tussen 07.00 en 09.00 uur.
Al in de 3e-eeuwse klassieker ‘Classic of difficulties’ werd de San jiao beschreven als een naam maar geen vorm. In de ‘Nei jing’ werd deze beschouwd als een orgaan dat alle functies van de waterstofwisseling coördineerde. In andere tradities waren de warmers slechts drie delen van het lichaam die werden gebruikt om de organen te groeperen.
De bovenste warmer omvat de borst, nek, hoofd en de functies van het hart en de longen. Deze wordt vergeleken met een nevel die het bloed en qi verspreidt
De middelste warmer omspant het gebied tussen de borst en de navel, en omvat de functies van de maag en de milt en wordt gezien als een schuim dat voedsel ophoopt tijdens het verteringsproces.
De onderste warmer bevat de onderbuik en de functies van de nieren en de blaas (en meestal de lever die soms in de middelste warmer wordt geplaatst). Deze wordt vergeleken met een moeras waar alle onzuivere stoffen verzamelen en worden uitgescheiden. Een disbalans in dit ‘orgaan’ kan zich uiten in spijsverteringsklachten of moeite met het ‘verteren van het heden’. De energie van de driewarmer is binnen de orgaanklok op zijn max tussen 21.00 en 23.00 en zijn minst tussen 09.00 en 11.00 uur.