Pijn

pijn, chinees, tuina, massagePijn. Iedereen heeft het wel eens ervaren. We kennen emotionele pijn en lichamelijke pijn in de romp of aan ledematen.

Als we het binnen de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG) over pijn hebben in zijn algemeenheid, dan luidt de verklaring: ‘tong ze bu tong, bu tong ze tong’ met andere woorden als de stroming vrij is is er geen pijn, als de stroming niet vrij is zal er pijn zijn. We hebben het over zowel Qi – heel algemeen vertaald als energie –, en Xue – heel algemeen vertaald als bloed. Deze moet ongehinderd door het lichaam kunnen stromen. Soms blokkeert de Qi of ‘Xue’ doordat er te weinig is, soms omdat er een obstructie of te veel is.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van stagnatie van Qi en ‘Xue’
*Als gevolg van overbelasting, trauma bijvoorbeeld na een val, een breuk, verrekking of een (sport) ongeluk
* Als gevolg van interne of externe kou, wind of ‘damp’ bijvoorbeeld op de tocht of in de kou staan
* Als gevolg van een verminderde functie van de organen
* Als gevolg van emoties frustratie, stress, angst of verdriet als deze overweldigend is of voor langere tijd aanwezig

De gevoeligheid voor stagnatie wordt in grote mate bepaald door je lichamelijke balans, afweergestel en constitutionele factoren. Als je in balans bent en je Qi en ‘Xue’ voldoende aanwezig , dan ben je ook minder gevoelig voor bovengenoemde oorzaken.

Soorten
We kennen verschillende soorten pijn

  • Zeurend of dof
  • Stekend, borend of soms snijdend of scherp of uitstralend
  • Drukkend of verspreid
  • Tintelend of soms gevoelloosheid

Naar aanleiding van de aard van de pijn en het vaststellen van de directe en eventueel onderliggende oorzaak van de stagnatie/stase in combinatie met ondervraging en pols- en tong diagnose, komt een TCM therapeut tot een diagnose waarna een bepaalde behandeling volgt. Dit kan AcupunctuurOor Acupunctuur of TuiNa therapie zijn. Soms in combinatie met Kruiden Therapie of Voedingsadvies.

Pijn en medicijnen.