Pompoensoep

Pompoen heeft de eigenschap ‘slijm’ op te lossen. Door zijn verkoelende en zoet, licht bittere smaak, kan de pompoen niet alleen condities verlichten zoals eczeem en oedeem maar bevordert deze ook de afvoer van ‘slijm’ in longen, bronchiën en keel en helpt ook bij bronchiale astma. Een goede remedie tegen verkoudheidsklachten in de herfst. Daarnaast helpt pompoen de bloedsuikerspiegel te reguleren en ook de pancreas heeft er baat bij.

  • 1 kg pompoen (biologisch)
  • 60 gr roomboter
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 liter kippen/groenten bouillon

Een biologische pompoen hoeft niet te worden geschild, wel goed gewassen. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Fruit de fijngesneden ui 15 minuten op een laag pitje in de roomboter. Voeg de stukken pompoen samen met de bouillon toe, breng even aan de kook en laat 20 minuten op een laag pitje pruttelen. Laat de soep iets afkoelen en maak eventueel een crèmige soep met de staafmixer. Mocht het nodig zijn dan kun je nog peper en zout naar smaak toevoegen.

In veel recepten staat de suggestie om nog room toe te voegen.  Als je de soep voor je gezondheid maakt, kun je die beter achterwege laten. Melkproducten bevorderen weer de aanmaak van slijm.