Pruimen nummer 1 op de antioxidanten lijst

Antioxidanten helpen cel schade die kan leiden tot ziektes als kanker, tegen te aan. Pruimen bevatten veel vitamine C en K. Omdat pruimen ook vol van vezels zijn, helpen ze goed bij obstipatie en constipatie. Vezels stabiliseren ook de bloedsuikerspiegel, zodat deze aan te raden zijn bij diabetes. Door het hoge gehalte aan Kalium helpt het eten van pruimen ook bij een te hoge bloeddruk. Tijdens de menopauze dus ook verstandig om ze te eten voor de bot opbouw.

Binnen de Chinese diƫtiek geldt de paarse variant als licht verkoelend, terwijl de gele de neiging hebben om neutraal te zijn. De smaak van pruimen is zoetzuur en ze helpen het lichaam om lichaamsvloeistoffen op te bouwen. Ze kunnen de lever helpen ontgiften en worden ingezet bij leverziektes en diabetes. Pruimen kunnen ingezet worden bij o.a. levercirrose, verharde of vergrote leveraandoeningen in het algemeen en uitdroging. De paarse pruimen zijn het beste bij leveraandoeningen die zich uiten als emotionele onderdrukking, pijn en zenuwaandoeningen. Gestoofde pruimen zijn een traditioneel middel tegen constipatie en zijn bijzonder gunstig wanneer er tekenen van lever- en hitteverschijnselen zijn.

De pruim is NIET goed voor mensen met een gevoelige spijsvertering of zweren of ontstekingen in de maag, dunne darm of dikke darm. Rijk aan oxaalzuur, kunnen pruimen calcium in het lichaam uitputten.

Van juli tot oktober kunnen ze worden geoogst in Nederland. Tussen oktober en juni kun je gedroogde pruimen eten die ook heel goed in te zetten zijn als laxeermiddel bij een moeilijke stoelgang.

Recept gestoofde pruimen