Radijsjes waarom zou je ze eten?

Radijsjes (Raphanus sativus) zie je eigenlijk van het voorjaar tot het najaar in de winkel. Heerlijk als snack met of zonder wat zout, op brood, door de salade. Het loof is zelfs heerlijk klaar te maken als groenten. Ze zijn lekker pittig en Erica Terpstra vertelde ooit dat ze ze at bij haar poging gewicht te verliezen en zo te zien hielp het. Maar waarom zou je radijs eten?

Ze horen bij de familie van de kruisbloemigen en zitten vol van natuurlijke vitamines zoals vitamines B-1,-2, -6 en C en mineralen als kalium, calcium, ijzer, magnesium en foliumzuur.

Binnen de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) worden radijsjes geclassificeerd als verkoelend qua thermische waarde en scherp en zoet van smaak. Het loof is scherp en bitter van smaak. De scherpe smaak hoort bij het metaal element, dat betekent dat ze ook invloed hebben op de longen. Ze bevochtigen de longen maar verwijderen ook snot en slijm en kunnen mucus in de darmen oplossen. Heel goed bij spijsverteringsklachten dus. Je kunt ze ook eten als je last hebt van galstenen, nier- of blaas stenen. Het ondersteunt de lever functie bij het ontgiften van je bloed. Door de ontstekingsremmende werking helpen ze ook bij verschillende huidklachten zoals acne en psoriasis. Maar belangrijker nog, als je ze regelmatig eet, ondersteunt het dus je immuunsysteem.

Eet enkele radijsjes per dag. Verwijder het loof na aankoop zodat de radijsjes langer goed blijven. Verderop in dit artikel tref je een menu tip aan voor een heerlijk groentegerecht met radijs loof.
De radijsjes kun je ongeveer een week goed houden als je ze in een zakje met gaatjes doet in de koelkast. Je  kunt ze vanaf half maart tot september ook zelf in je tuin of in een pot op balkon zaaien en tussen april en oktober vers plukken wanneer je ze nodig hebt. Ze zijn niet geschikt om in te vriezen.

Maar kijk uit. Heb je last van deficiënties of koude dan moet je ze niet te vaak eten. Overleg met een TCM therapeut.

Een menu tip:

Voor het radijs loof. Een beetje olijfolie of sesamolie in de pan met wat knoflook, voeg het loof toe en roerbak het kort net zoals spinazie tot het hel groen kleurt. Het is ook lekker door andere roerbakgroenten zoals witte kool of spitskool met uien.

Ook heerlijk door een zomerse salade of een kleine salade op de rand van je bord tijdens de overige seizoenen van het jaar.