Rode kool met appeltjes
Een heerlijk winters recept is Rode kool met appeltjes. Heel gezond en een winters seizoen groente. Je hebt veel recepten maar deze vind ik zelf het lekkerst. Vaak staat erbij dat er suiker aan toegevoegd moet worden. Dit is echt niet nodig. Dit recept kan voor 4 personen worden klaar gemaakt. Maar je kunt het ook klaar maken voor 2 personen. En een volgende dag als lunch of verder in de week weer in een ander menu.
Rode kool, zoals de meeste kool, is licht verwarmend, zoet en scherp. Bevochtigt de darmen, is goed voor de maag en bevordert de spijsvertering. Het wordt gebruikt bij constipatie, verkoudheid, hoest en irritatie. Ook bij parasieten en het zuivert je bloed. Het is een rijke bron van vitamine C (meer dan in een sinaasappel) de buitenste bladeren bevatten vitamine E.
- ½ rode kool
- 1 ui
- 2 zure appels
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
- 3 zwarte pepers
- flinke scheut azijn
- klont roomboter
Snijd de halve kool in 2 en rasp deze op de grofste kant van de rasp. Snijd de ui grof. Zet deze met een bodem water en wat zout op breng aan de kook een laat 20 minuten sudderen. Ondertussen schil je de appels, verwijder de klokhuizen en snijd deze in stukken. Na 20 minuten voeg je de appels, kruidnagels, laurierblad, pepers, azijn en roomboter toe. Roer het om en laat nog 10 minuten door sudderen.
Eet smakelijk.